Ovaj recept spaja sve ono što volimo: sočan i svjež riblji file i aromatične začine koji će vas oduševiti već na prvi zalogaj. Pripremite se da naučite kako da na svom stolu unesete pravu dozu začinske magije!
RIBLJI CURRY
Potrebni sastojci za 4-5 osoba:
- OGLAS -
- 1 ½ L kokosovog mlijeka
- 3-5 suhih chili papričica (moguće je smanjiti količinu ukoliko ne volite ljuto)
- 6 listova mirisne muškatle, Pelargonium graveolens sa mirisom limuna, u narodu je biljka poznata pod – nazivom Amber rosa ili Rozetla
- korijen đumbira cca 4 cm (očišćen i izrezan na kockice)
- 15 komada indijskog oraščića
- 1 veća crvena paprika (sorta Babura), cca 100 g, narezane na kockice
- 1-2 crvenog luka, narezanog na kockice
- 3 čehna bijelog luka
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašičica mljevene slatke crvene paprike
- 1 ½ kašičica soli
- 2 ½ kašike limunovog soka
- kora 1 limuna
- 4 kašike kokosovog ulja ili biljnog, po želji
- 3 lista lovora
- 20 svježih listova mente
- 10 komada Cherry paradajza
- 1 kg fileta šarana ili pastrmke (moguće je koristiti filete lososa, soma, orade ili lubina)
PERZIJSKA RIŽA
Sastojci:
- Advertisement -
- 300g Basmati riže
- 2-3 kašike soli
- 2-3 krompira, oguljena i izrezana na tanke ploškice
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2-3 kašike maslaca
- 1 prstohvat šafrana, natopljen u 2 kašike vruće vode
LEDENI DESERT OD ŠUMSKOG VOĆA
Sastojci za 4 osobe:
- 400g BINGO zaleđenih jagoda ili borovnica
- 1-2 zaleđene banane
- Ekstrakt vanilije
- Couli od drenjaka ili malina
- Korica narandže
- OGLAS -