-4.1 C
Sarajevo
17.01.2025

Novi okusi bosanske sofre: ‘Riblji curry, perzijska riža i ledeni desert od šumskog voća’

U emisiji 'Novi okusi bosanske sofre', vodimo vas na putovanje kroz kulinarsku tradiciju naše zemlje.
Vodimo vas na ukusno putovanje kroz egzotične začine i mirise i pripremamo vam riblji curry!

Ovaj recept spaja sve ono što volimo: sočan i svjež riblji file i aromatične začine koji će vas oduševiti već na prvi zalogaj. Pripremite se da naučite kako da na svom stolu unesete pravu dozu začinske magije!

RIBLJI CURRY

Potrebni sastojci za 4-5 osoba:

- OGLAS -
  • 1 ½ L kokosovog mlijeka
  • 3-5 suhih chili papričica (moguće je smanjiti količinu ukoliko ne volite ljuto)
  • 6 listova mirisne muškatle, Pelargonium graveolens sa mirisom limuna, u narodu je biljka poznata pod – nazivom Amber rosa ili Rozetla
  • korijen đumbira cca 4 cm (očišćen i izrezan na kockice)
  • 15 komada indijskog oraščića
  • 1 veća crvena paprika (sorta Babura), cca 100 g, narezane na kockice
  • 1-2 crvenog luka, narezanog na kockice
  • 3 čehna bijelog luka
  • 1 kašičica kurkume
  • 1 kašičica mljevene slatke crvene paprike
  • 1 ½ kašičica soli
  • 2 ½ kašike limunovog soka
  • kora 1 limuna
  • 4 kašike kokosovog ulja ili biljnog, po želji
  • 3 lista lovora
  • 20 svježih listova mente
  • 10 komada Cherry paradajza
  • 1 kg fileta šarana ili pastrmke (moguće je koristiti filete lososa, soma, orade ili lubina)

PERZIJSKA RIŽA

Sastojci:

- Advertisement -
  • 300g Basmati riže
  • 2-3 kašike soli
  • 2-3 krompira, oguljena i izrezana na tanke ploškice
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2-3 kašike maslaca
  • 1 prstohvat šafrana, natopljen u 2 kašike vruće vode


LEDENI DESERT OD ŠUMSKOG VOĆA

Sastojci za 4 osobe:

  • 400g  BINGO  zaleđenih jagoda ili borovnica
  • 1-2 zaleđene banane
  • Ekstrakt vanilije
  • Couli od drenjaka ili malina
  • Korica narandže
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA