Ne postoji osoba koja ne voli svježe, mekane kiflice koje pritom još i primamljivo mirišu. Donosimo vam recept za ukusne kiflice bez dizanja za koje vam treba nešto više od pola sata.
Kad vam se najave gosti, u vrijeme praznika ili vam se jednostavno jedu svježe kiflice, a nemate puno vremena da čekate da se tijesto digne i udvostruči, posegnite za ovim receptom za kiflice bez kvasca koje će vas oduševiti mirisom i ukusom.
Sastojci za brze kiflice: (za šesnaest komada manjih kiflica)
250 grama glatkog pšeničnog brašna;
125 grama svježeg sira (kremastijeg);
jedno jaje;
50 mililitara maslinovog ulja;
50 mililitara mlijeka;
tri kašičice praška za pecivo;
pola kašičice soli;
sjemenke za posipavanje.
Priprema:
U dublju zdjelu prosijte brašno s praškom za pecivo, dodajte so, izmiješajte i dodajte svježi sir, pa sve još jednom dobro izmiješajte.
U manju zdjelicu odvojite bjelance (žumance ostavite za premazivanje), izlupajte ga viljuškom, potom u zdjelicu dodajte mlijeko i maslinovo ulje, pa dobro izmiješajte. Dodajte to u zdjelu s brašnom i sirom, pa rukama umijesite glatko, mekano tijesto.
Ako se tijesto lijepi, dodajte još malo brašna. Tijesto razvaljajte u krug promjera 35-40 cm, pa ga izrežite na šesnaest komada/trokuta. Svaki trokut zarolajte od šireg dijela prema užem (možete ih i puniti), pa složite na pleh prekriven papirom za pečenje.
Premažite žumanjkom koji ste izmiješali sa kašikom mlijeka. Pospite susamom, makom ili suncokretovim sjemenkama. Ubacite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C i pecite 25-30 min. Kad kiflice izvadite iz pećnice, prekrijte ih krpom, a kad se ohlade, prebacite ih u vrećicu i zavežite. Na taj način spriječit ćete da se osuše i stvrdnu.