Pravljenje turskog pudinga nije previše komplikovano, a za ovu poslasticu neće vam trebati mnogo vremena.
Sastojci:
600 mililitara mlijeka,
60 grama šećera;
dva vanilin šećera;
40 grama kokosa;
dva žumanceta;
50 grama brašna;
30 grama maslaca;
20 grama sjeckanih badema;
20 grama kokos-listića.
Priprema:
U šerpu sipajte 400 mililitara mlijeka, dodajte šećer, vanilin šećer i kokos, pa stavite na vatru da provri. U preostalih 200 mililitara mlijeka razmutite žumanca i brašno tako da ne bude grudvica, pa ukuhajte u mlijeko sa kokosom, ulivajući u tankom mlazu i sve vrijeme miješajući žicom.
Kuhajte na srednjoj vatri nekoliko minuta dok se ne zgusne, skinite sa vatre i odmah dodajte maslac, pa promiješajte da se otopi.
Vruć puding sipajte u četiri manje čaše, pokrijte providnom folijom da se ne stvori korica i ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi, a potom stavite u frižider da se puding dobro rashladi i stegne. Pred posluživanje skinite foliju i ukrasite sjeckanim bademima i kokos-listićima.