12 C
Sarajevo
31.01.2025

Novi okusi bosanske sofre: ‘Slatko-kisela mrkva i halva od mrkve’

U emisiji 'Novi okusi bosanske sofre', vodimo vas na putovanje kroz kulinarsku tradiciju naše zemlje.
Istražujemo inovativne načine pripreme mrkve i donosimo kombinaciju slatko-kiselih nota.

Tradicionalno jelo – halvu spremamo na nešto drugačiji način. Svježa mrkva ponude transformisat će ovo jelo u ukusan i zdrav obrok. Jednostavne sastojke pretvaramo u prave delicije!

Sastojci za 4 osobe:

  • 2 pakovanja zaleđene baby mrkve
  • 500g mljevenog mesa
  • 4 tortilje
  • 1 luk
  • 1-2 kašičice TOUM umaka
  • sol, biber, pul biber, šećer
  • ulje
  • 100g maslaca
  • 100 ml sirupa nara
  • 200 g kuhanog slanutka
  • sjemenke 1 nara

Jogurt tahin umak

- OGLAS -

Sastojci:

  • 200 g čvrstog jogurta
  • sol, biber
  • 1-2 kašike tahina
  • 1 kašika soka limuna
  • 1-2  kašičice TOUM umaka

Halva od mrkve

- Advertisement -

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 šolja kokosovog ili bademovog mlijeka
  • 4-5 kašika kokosovog ulja ili masla
  • 2 šolje sitno rendane mrkve
  • 1 prstohvat šafrana natopljenog u maloj šolji tople vode
  • ½ šoljice zlatnih grožđica
  • ⅓ šolje smeđeg nerafiniranog šećera ili kokosovog šećera
  • ½ kašičice kardamoma, mljevenog ili cimeta
  • ½ šolje blanširanih badema, nasjeckanih na ploškice
  • sjemenke 1 nara
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA