12 C
Sarajevo
31.01.2025

Novi okusi bosanske sofre: ‘Quesadillas, Pico de Gallo i jagode sa sjemenkama bosiljka’

U emisiji 'Novi okusi bosanske sofre', vodimo vas na putovanje kroz kulinarsku tradiciju naše zemlje.
U našu bosansku kuhinju donosimo dašak meksičkih specijaliteta.

Kombinujemo sočne pileće filete i svježe povrće, a za poseban okus tu je nevjerovatan sos od graška. Za desert spremamo jedinstvenu kombinaciju jagoda i malina  obogaćenu sjemenkama bosiljka.

QUESADILLAS SA FILETIMA I POVRĆEM

PICO DE GALLO I SOS OD GRAŠKA

- OGLAS -

JAGODE I MALINE SA SJEMENKAMA BOSIOKA

Sastojci za 3-4 osobe:

- Advertisement -
  • 8  El grito tortilja
  • 500g rendane Goude ili Edamera
  • 400g skuhanog Bingo zaleđenog kukuruza
  • ½ šolje sjeckanog peršuna
  • 500 g pilećih fileta
  • Sol, biber, kumin, korijander, mljevena crvena paprika
  • Tabasco ili ljute papričice
  • Bijeli luk ili toum umak
  • 1 veliki crveni luk,  sitno sjeckan
  • 1 crvena paprika, sitno sjeckana
  • Ulje

PICO DE GALLO

Sastojci:

  • 3 Paradajza
  • ⅓ šolje sjeckanog korijandera ili peršuna
  • 1 manji luk, srebrenac ili ljutika ili vlasac sitno sjeckan
  • ⅓ ljute papričice
  • 2 kašike soka limuna
  • 1 crvena paprika, sitno sjeckana
  • sol, biber

UMAK OD GRAŠKA

  • 200 g kuhanog graška
  • 30 g indijskih oraha
  • 60-70 ml vode
  • 2 kašike sok od limuna
  • 2 kašičice suhog  bijelog luka ili touma
  • 1 kašičica vlasca
  • 2 kašike nutritivni kvasac
  • sol, biber

JAGODE SA SJEMENKAMA BOSIOKA

  • 450 g zaleđenih jagoda ili malina
  •  2 kašike sjemenki bosioka
  • 100 g otopljene čokolade
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA