Musaka je jedno od omiljenih jela u domaćoj kuhinji koje se često priprema za obiteljska okupljanja i posebne prigode.
Iako je klasična musaka savršen obrok, njena priprema može oduzeti dosta vremena, što mnogima predstavlja prepreku. Međutim, postoji brža i jednostavnija verzija koja ne samo da je ukusna, nego i sočnija od originala!
U nastavku vam donosimo recept za “lažnu musaku” sa piletinom, koja će zadovoljiti sve ljubitelje ovog jela, a priprema je brza i jednostavna.
Sastojci:
- 500 g pilećeg filea
- 4 pileća jaja
- 150 g pavlake
- 150 g tvrdog sira 500 g krompir
- 1 luk
- 150 g sirovih pečuraka
- 30 g putera
- 50 ml mleka
- 1 paradajz
- Malo biljnog ulja
- So, mleveni crni biber, mlevena slatka paprika po ukusu
Priprema:
Piletinu isjeckajte na kockice pa stavite u posudu i dodajte jaja i dobro promiješajte. Zatim sipajte pavlaku i opet dobro umiješajte. Dodajte so, biber i tucanu papriku po ukusu pa pomiješajte, onda dodajte i krupno rendani sir.
Stavite krompir da se kuha, a za to vrijeme isjeckajte na sitno luk i propržite na ulju, piše Glossy, a zatim dodajte sjeckane šampinjone i propržite na luku uz miješanje.
Kada se krompir skuha izgnječite ga kao kada pravite pire, pa njime na punite po trećinu manjih vatrostalnih posuda. Pire prelijte pilećim mesom u jajima i pavlaci, pa odozgo dodajte propržene šampinjone. Isijecite paradajz na kolutove i stavite ih odozgo kao poklopce. Najzad, preko paradajza pospite krupno rendani sir.
Ubacite u rernu da se peku na 180 stepeni oko 40 minuta. Nakon što se ispeče, možete poslužiti.