Prehrana igra ključnu ulogu u našem zdravlju, uključujući razinu stresa i upale u tijelu. Dok prerađena i nezdrava hrana može potaknuti upalne procese i povećati stres, određene namirnice imaju suprotan učinak – mogu smanjiti upalu i podržati cjelokupno zdravlje. Pravilnim izborom doručka možemo smanjiti rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, hormonalnih neravnoteža, probavnih problema i oslabljenog imuniteta. Stoga su stručnjaci izdvojili tri namirnice koje je najbolje jesti ujutro.

Bobičasto voće
Bobičasto voće, poput borovnica i malina, bogato je antioksidansima, poput antocijanina, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i upale. “Jednostavan način da ih uključite u jutarnju rutinu jest dodavanje u smoothie ili zdjelu sa zobenom kašom”, savjetuje nutricionistica Carolina Schneider za SheFinds. Također preporučuje goji (vučje) bobice koje možemo umiješati u jogurt ili posuti po doručku.

Sjemenke bogate omega-3 masnim kiselinama
Chia sjemenke i sjemenke lana odličan su izvor biljnih omega-3 masnih kiselina, koje smanjuju upalu i podržavaju zdravlje mozga. Osim toga, ove sjemenke pomažu u zdravlju crijeva, što igra važnu ulogu u regulaciji stresa. “Možete ih posuti po avokado tostu, umiješati u smoothie ili dodati u jogurt parfait”, predlaže Schneider. Chia puding ili zobena kaša također su odlični načini za njihov unos.

Fermentirana hrana
Zdravlje crijeva i mozga usko su povezani, a fermentirana hrana bogata probioticima može smanjiti upalu i regulirati hormone stresa. “Probiotici podržavaju zdravlje crijeva, što pozitivno utječe na raspoloženje i imunološku funkciju”, objašnjava nutricionistica i naturopatska liječnica dr. Michelle Sands. Dodavanje kefira u smoothie, kiselog kupusa uz jaja ili fermentiranog povrća na avokado tost, odlični su načini za uključivanje fermentirane hrane u doručak.