-2.1 C
Sarajevo
21.02.2025

Novi okusi bosanske sofre: ‘Pink  grah i kukuruzni krekeri’

U emisiji 'Novi okusi bosanske sofre', vodimo vas na putovanje kroz kulinarsku tradiciju naše zemlje.
Omiljeno zimsko jelo podižemo na potpuno novi nivo i spajamo poznate sastojke na inovativan način.

Grah sa sjevžom cveklom kombinujemo sa neobičnim dodatkom – kukuruznim krekerima. Ovaj nutritivno izbalansirani obrok savršen je za hladne zimske dane, a svojim izgledom i kombinacijom okusa osvojiće sva čula.

Sastojci za 4 osobe:

  • 4 mrkve
  • 8 manjih cvekli
  • 1 veći luk
  • 3 čehna bijelog luka ili touma
  • 1 konzerva bijelog graha ili 320 g kuhanog graha tetovca.
  • Korjenasto povrće luk, mrkva, celer i peršun za kuhanje graha
  • Maslinovo ulje
  • Sol, biber
  • Voda u kojoj se kuhao grah sa povrćem ili  ½ l povrtnog  temeljca

KUKURUZNI KREKERI

- OGLAS -

Sastojci:

  • 100 g kukuruznog brašna
  • 30 g palente
  • 30 g lanenih sjemenki
  • 35 g susama
  • 50 g sjemenki  suncokreta
  • 50 g maslinovog ulja
  • 250 ml proključale vode
  • 1 kašičica soli

 VEGI BADEM NARANDŽA NAMAZ

- Advertisement -

Sastojci:

  • 250 g tostiranih badema
  • 3 kašike meda ili kokosovog šećera ili muscovado šećera
  • 3 kašike kakaa
  • Korica jedne narandže
  • 120 ml svježeg soka narandže
  • 2 kašike kokosovog ulja
  • Prstohvat soli
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA