9 C
Sarajevo
22.02.2025

Novi okusi bosanske sofre: ‘Lukmira i mousse od japanskih jabuka’

U emisiji 'Novi okusi bosanske sofre', vodimo vas na putovanje kroz kulinarsku tradiciju naše zemlje.
U večerašnjoj epizodi vodimo vas nazad u djetinjstvo!

Lukmiru – staro i pomalo zaboravljeno jelo pravimo na nešto moderniji način. Svježi luk i pileća jetrica poslužit će kao osnovna baza za ovu deliciju koja će razgaliti vaša čula.

TIJESTO ZA LEPINJU

Sastojci:

- OGLAS -
  • ½ kg brašna
  • ½ čaše mlijeka
  • ½ čaše jogurta
  • 4 kašike ulja
  • 1 kašika soli
  • 2 kašike šećera
  • 1 jaje
  • 1 kašika germe
  • ½ pakovanja praška za peciva

LUKMIRA

Sastojci:

- Advertisement -
  • 3 velika crvena luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Prstohvat soli
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika maslaca
  • 1-2 kašike jabukovog pekmeza

PILEĆA JETRICA

Sastojci:

  • 500 g pileće jetrice MADI
  • 1 kašika ulja
  • 1 čehno bijelog luka
  • 350 g luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Sol, biber, timijan, muškatni oraščić
  • 1 kašika balsamico octa
  • 1 kasičica senfa
  • 2 kašike Worcestershire umaka
  • 170 g pavlake, Bingo
  • Po potrebi dodati pileći temeljac

MOUSSE OD JAPANSKIH JABUKA

Sastojci:

  • 2 zaleđene Japanske jabuke
  • 100 g maline Bingo ili bilo koje zaleđeno voće
  • 1 kašika meda
  • 1 kašika Kikiriki maslaca ili lješnjak maslaca
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA