6 C
Sarajevo
28.02.2025

Novi okusi bosanske sofre: ‘Ćufte i halvapita’

U emisiji 'Novi okusi bosanske sofre', vodimo vas na putovanje kroz kulinarsku tradiciju naše zemlje.
Istražujemo bogatstvo bosanske kuhinje kroz dva tradicionalna jela – ćufte i halvapitu.

Za pripremu ćufti postoji mnogo varijacija, a bilo da su pržene ili kuhane, uvijek su neodoljive. Svježi luk i začini iz našeg upotpunit će ukus ovog jela. Spajamo tradiciju i inovaciju i donosimo gurmanski specijalitet na našu bosansku sofru.

ĆUFTE

Sastojci za 4 osobe:

- OGLAS -
  • 500 g mljevenog junećeg mesa
  • 60 g skuhane crvene leće
  • 1sitno nasjeckan crveni luk
  • 1 čehno bijelog luka
  • 1 jaje
  • 3 kašike sjeckanog peršuna
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice svježe rendanog đumbira
  • ¼ kašičice kumina
  • 50 ml gazirane vode
  • 2-3 kašike brašna
  • Ulje za prženje

Sastojci za umak:

  • 1 sitno nasjeckan crveni luk
  • 2 kašike maslaca
  • 150 ml sos paradajza ili pasirani pelat
  • 400 ml kokosovog mlijeka
  • 1 kašika šećera
  • ½ kašičica chili-ja u prahu
  • ½ kašičice mljevenog bibera
  • ½ kašičice soli
  • 1 kašika gustina

Crveno-zelena salata

Sastojci za 4 osobe:

- Advertisement -
  • 300 g kuhane cvekle
  • 100g stabljike celera
  • 150g mladog špinata ili Iceberg salata narezana na trakice
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • Sok od jedne narandže
  • Kašičica meda
  • Kašičica senfa
  • Sjemenke komorača
  • Sol, biber

PIRE OD KARFIOLA I CELERA

Sastojci za 4 osobe:

  • 300 g Bingo karfiola, kuhanog 5 minuta
  • 100g korijena celera, kuhanog 20 minuta
  • 1 kašičica svježe rendanog đumbira
  • 1 mali, sitno sjeckan crveni luk
  • 1 -2 kašike maslaca
  • sol, muškatni oraščić
  • Sačuvati vodu u kojoj se kuhalo povrće

HALVAPITA

Sastojci za agdu:

  • 2 šolje šećera
  • 2 šolje vode
  • ½ šolje pekmeza od jabuka

Vlažni sastojci:

  • 1 šolja vode
  • 1 šolja mlijeka
  • ⅔ šolje ulja
  • ½ šolje pekmeza od jabuka

Suhi sastojci:

  • 2 vanilin šećera
  • 1½  šolja brašna
  • ½ šolje griza
  • ½ šolje kukuruznog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 jaje
  • Prstohvat soli
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA