Otkrivamo kulinarske tajne, istražujemo nove okuse i učimo kako pripremiti jela koja će vas transportovati direktno u srce Bliskog istoka.
TRAGOM LEVANTA
Sastojci za tri-četiri osobe:
300 grama fileta ili 400 grama otkoštenih karabataka;
200 mililitara jogurta;
50 mililitara maslinovog ulja;
jedna kašičica mljevenog kumina;
jedna kašičica mljevenog korijandera;
jedna kašičica mljevene slatke paprike;
jedna glavica luka;
dva čehna bijelog luka;
1/2 kašičice kajenske paprike;
so i biber.
MAN’OUSCHE
Sastojci:
500 grama brašna;
dvije kašičice soli;
300 mililitara mlake vode;
jedna kašika germe;
jedna kašika šećera;
jedna kašika ulja.
Dodaci:
120 mililitara maslinovog ulja.
Za’atar
Paradajz, začinsko bilje, labne, razne vrste sira…
HUMUS
Sastojci:
dvije šolje kuhanog slanutka;
jedno čehno bijelog luka;
1/2 šolje tahina;
so, biber;
sok jednog limuna;
četiri kockice leda;
aquafaba po potrebi;
jedna kašika prženog susama;
50-100 mililitara maslinovog ulja;
kumin, sumak po želji.
TABBOULEH
Sastojci za četiri osobe:
jedna šolja kuhane heljde ili bulgura;
dva sitno sjeckana paradajza;
dva sitno sjeckana krastavca;
2/3 šolje svježe sjeckane mente;
½ šolje svježeg sjeckanog peršuna;
tri sitno sjeckana mlada luka.
Dresing:
2/3 šolje maslinovog ulja;
osam kašika limunovog soka;
jedno čehno sitno sjeckanog bijelog luka;
so, biber.
TAHINI SOS
Sastojci:
120 grama tahinija;
60 mililitara vode ili više – za rjeđu konzistenciju;
dva limuna, cijeđeni sok;
dva čehna bijelog luka;
1/2 kašičice morske soli;
1/4 kašičice kumina.
Po želji možemo dodati jogurt umjesto vode i svježe, sitno sjeckano začinsko bilje.