15.5 C
Sarajevo
27.09.2024

Šokantni iskazi hrvatskih graničara: Migrantima iz BiH uzimamo novac, razbijamo mobitele

Zapovijed načelnika (…) i rukovoditelja i uprave da sve vračamo bez papira, nema traga, uzeti novce, mobitele razbiti baciti u (…) ili si uzeti i izbjeglice na sili vratiti u Bosnu.« 

To je doslovno prepisan dio pisma koje je ured Pučke pravobraniteljice 20. ožujka primio od policajaca koji su se potpisali s »nezadovoljni policajci Postaje granične policije«. Objavljujući jučer to pismo, ime postaje ured Pučke pravobraniteljice nije naveo, želeći zaštititi »zviždače« od šikaniranja.

Pučka pravobraniteljica o toj je uznemirujućoj pritužbi – vjerojatno prvome izravnom policijskom priznanju da zapovjednici naređuju nasilje i protuzakonite postupke – još u ožujku obavijestila državno odvjetništvo, a u lipnju i predsjednika Sabora te predsjednike nadležnih saborskih odbora. Reakcije još nema. »Kako još uvijek nije zaprimila povratne informacije o eventualno poduzetim mjerama na ispitivanju navoda iz pritužbe, jedina preostala institucionalna mogućnost jest obavještavanje javnosti«, stoji u jučerašnjem priopćenju Pučke pravobraniteljice.
Posebna okrutnost

- OGLAS -

»To je istina kako postupamo sa njima«, piše dalje doslovno u pismu. »Policajci na ispomoči iz drugh PU su posebno okrutni u postupanju, jer su ljuti što su tu, a tu su kratko pa rade što žele bez kontrole, liče mim na janjičare tuku, otimaju. Ovo je žalosno ali istinito a to sve uz blagoslov rukovitelja iz policijske postaje i uprave. Posebno nas par policajaca žalosti što na sve to nas potiču i to zapovijedaju rukovoditelji koji bi trebali raditi zakonito i to suzbijati i ne dozvoliti takovo ponašanje policajaca«, napisali su uznemireni zaposlenici države.

»Sadržaj ove pritužbe potvrđuje i ostale, koje pravobraniteljca zaprima vezano za postupanja policije prema migrantima zatečenim u iregularnom prijelazu državne granice ili neposredno nakon njega. Te ostale pritužbe također obično govore o ignoriranju traženja međunarodne zaštite i nasilnom postupanju, pa čak i premlaćivanju, otuđivanju novca i ostalih vrijednosti, te vraćanju preko zelene granice bez provođenja ikakvog zakonom predviđenog postupka«, upozorava Pučka pravobraniteljica.

- Advertisement -

»Na dnevnoj bazi ih vraćamo 20.-50«, priznaju pak policajci. »Kada ih dovoze iz drugih PU ljudi su iscrpljeni ponekad i pretučeni i onda ih još mi vozimo tijekom noći i prebacujemo na silu u Bosnu. Svega tu ima pa neki policajci posežu i za oružjem, to je sramno za ovu policiju, tako ju ja nisam zamišljao kad sam išao u školu. Ja sam ih osobno tijekom noći vratio preko 1000, nastojim biti što humaniji, ali imam (…), ako odbijem to raditi dobiti ću otkaz, a od čega ću prehraniti obitelj.«

O policijskoj pritužbi Pučka pravobraniteljica obavijestila je državno odvjetništvo, a u priopćenju sugerira da je to učinila jer – ne vjeruje policiji, prenosi Novilist.hr.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA