7 C
Sarajevo
30.04.2024

Nova generacija umjetne inteligencije upravo je potukla čovjeka u vještini koju savladaju tek rijetki

Umjetna inteligencija iz mjeseca u mjesec pokazuje sve impresivnije mogućnosti. Tako je već pobijedila ljude u šahu, igri Go, pa čak i u pokeru. No, grupa znastvenika sa Sveučilišta Irwine u Kaliforniji, uspjela je naučiti umjetnu inteligenciju vještini kojom je ovladala tek šačica ljudi.

Naime, uspjeli su umjetnu inteligenciju naučiti kako da riješi Rubikovu kocku. U istraživanju objavljenom pod nazivom “DeepCubeA”, istraživači ističu kako su za rješavanje Rubikove kocke koristili brojne pokušaje i pogreške ne bi li na kraju “naučili” umjetnu inteligenciju da zadatak obavi za nevjerojatnih 1,2 sekunde i u samo 28 poteza.

Umjetna inteligencija može pobijediti najbolje igrače u šahu ili igri Go, ali za teže zadatke poput Rubikove kocke, računala su ipak u lošijoj poziciji. Zato smo se okrenuli umjetnoj inteligenciji, istaknuo je jedan od autora, profesor Pierre Baldi.

- OGLAS -

DeepCubeA, baš kao i čovjek, uči iz različitih strategija i pokušava pronaći najbrži način za rješavanje problema. No, čini to mnogo brže od čovjeka.

Upravo ovdje možemo vidjeti da je strategija koju koristi umjetna inteligencija drugačija od one koju koriste ljudi. Tako da možemo zaključiti kako umjetna inteligencija poptuno drugačije stvara zaključke, istaknuo je Baldi.

Samo za usporedbu, svjetski rekord u slaganju Rubikove kocke iznosi 3,47 sekundi, a za složiti kocku treba napraviti najmanje 20 poteza.

Rješavanje Rubikove kocke uključuje više simboličko, matematičko i apstraktno razmišljanje, tako da stroj za duboko učenje koji može riješiti takav zadatak korak je bliže prerastanju u sustav koji može razmišljati, donositi odluke i planirati, dodao je Baldi te zaključio kako je ovo velik korak ka stvaranju napredne umjetne inteligencije sljedeće generacije.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA