3 C
Sarajevo
19.04.2025

Napravite neodoljivi kolač od jagoda! Gotov je za petnaestak minuta…

Ovaj ukusan voćni desert će vas oduševiti i zadovoljiti vaše želje za nečim slatkim i osvježavajućim.

Počinje sezona jagoda, omiljenog i preukusnog voća od kojeg se može napraviti mnoštvo kolača, samo treba pustiti mašti na volju.

Mi vam donosimo recept za kremasti i osvježavajući desert s jagodama za čiju pripremu vam treba samo petnaest minuta.

Sastojci:

- OGLAS -

150 grama jagoda;

25 grama gustina;

- Advertisement -

55 grama vode;

170 grama šećera;

pet grama goveđeg želatina;

250 grama pavlake za kuhanje;

55 grama šećera u prahu;

dvoje jaja;

35 grama ulja;

115 grama brašna;

pola kašičice praška za pecivo.

Priprema:

Jagode isjeckajte, a zatim ih pomiješajte sa šećerom, gustinom i malo vode te stavite sve u šerpu i kuhajte da se karamelizira. Smjesu potom izmiksajte. U kesu za zamrzivač sipajte smjesu da se hladi.

Pomiješajte pavlaku za kuhanje sa šećerom u prahu i sve zajedno umutite, dok se smjesa ne sjedini. Zatim dodajte smjesu od jagoda i nastavite s mućenjem. Želatin pomiješajte s vodom, zagrijte u mikrovalnoj da se istopi, a potom dodajte u smjesu i nastavite da mutite.

U kalup sipajte krem-fil, a zatim dodajte fil od jagode, pa ponovo sipajte krem fil, te ostavite da se ohladi dva sata. Jaja pomiješajte sa solju, šećerom i sve zajedno umutite, dok se smjesa ne sjedini. Zatim u smjesu prosijte brašno s praškom za pecivo i sve lijepo promiješajte. Dodajte ulje, a potom tijesto umijesite.

U obloženi pleh sipajte smjesu i pecite u rerni deset minuta na 170 stepeni. Zatim čašom napravite keksiće. Čokoladu istopite, jagode isjeckajte na listiće. Na keksiće redajte prethodno ohlađene kolačiće koje ste izvadili iz kalupa, a potom sve premažite istopljenom čokoladom i dekorirajte jagodama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA