Počinje sezona jagoda, omiljenog i preukusnog voća od kojeg se može napraviti mnoštvo kolača, samo treba pustiti mašti na volju.
Mi vam donosimo recept za kremasti i osvježavajući desert s jagodama za čiju pripremu vam treba samo petnaest minuta.
Sastojci:
150 grama jagoda;
25 grama gustina;
55 grama vode;
170 grama šećera;
pet grama goveđeg želatina;
250 grama pavlake za kuhanje;
55 grama šećera u prahu;
dvoje jaja;
35 grama ulja;
115 grama brašna;
pola kašičice praška za pecivo.
Priprema:
Jagode isjeckajte, a zatim ih pomiješajte sa šećerom, gustinom i malo vode te stavite sve u šerpu i kuhajte da se karamelizira. Smjesu potom izmiksajte. U kesu za zamrzivač sipajte smjesu da se hladi.
Pomiješajte pavlaku za kuhanje sa šećerom u prahu i sve zajedno umutite, dok se smjesa ne sjedini. Zatim dodajte smjesu od jagoda i nastavite s mućenjem. Želatin pomiješajte s vodom, zagrijte u mikrovalnoj da se istopi, a potom dodajte u smjesu i nastavite da mutite.
U kalup sipajte krem-fil, a zatim dodajte fil od jagode, pa ponovo sipajte krem fil, te ostavite da se ohladi dva sata. Jaja pomiješajte sa solju, šećerom i sve zajedno umutite, dok se smjesa ne sjedini. Zatim u smjesu prosijte brašno s praškom za pecivo i sve lijepo promiješajte. Dodajte ulje, a potom tijesto umijesite.
U obloženi pleh sipajte smjesu i pecite u rerni deset minuta na 170 stepeni. Zatim čašom napravite keksiće. Čokoladu istopite, jagode isjeckajte na listiće. Na keksiće redajte prethodno ohlađene kolačiće koje ste izvadili iz kalupa, a potom sve premažite istopljenom čokoladom i dekorirajte jagodama.