7 C
Sarajevo
30.04.2024

Thaci izrazio žaljenje zbog poziva Specijalnog suda premijeru Haradinaju

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izrazio žaljenje zbog poziva premijeru Haradinaju od strane Specijalnog suda za Kosovo i poručio da će nakon njegove ostavke djelovati na osnovu ustavnih i zakonskih nadležnosti.
Predsjednik Thaci je na svom Facebook profilu napisao da je sa žaljenjem primio vijest da je Specijalni sud pozvao kao osumnjičenog na razgovor premijera Haradinaja, bivšeg komandanta Operativne zove Dukađini Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), kao i bivšeg šefa Štaba OVK-a Bislima Zyrapija, njegovog savjetnika, kao i nekoliko drugih bivših oficira OVK-a.

Thaci je naveo da je iz medija obaviješten o odluci premijera Kosova Ramuša Haradinaja da podnese neopozivu ostavku na položaj premijera.

“Poštujem njegovu odluku i kao predsjednik Republike Kosovo vas uvjeravam da ću djelovati na osnovu mojih ustavnih i zakonskih nadležnosti o čemu će građani Kosova biti obaviješteni na vrijeme. Vjerujem u čistoću rata Oslobodilačke vojske Kosova i vjerujem u visoke moralne vrijednosti vojnika slobode. Ni vrijednosti naše slobode, ni borbu OVK-a, niko ne može da ugrozi”, napisao je Thaci.

- OGLAS -

Premijer Kosova Ramush Haradinaj danas je podnio neopozivu ostavku zbog poziva da se kao osumnjičeni javi na razgovor Specijalnom sudu za Kosovo.

Haradinaj je ostavku podnio na sjednici Vlade Kosova, a potom je na konferenciji za novinare objasnio da ostavku podnosi zato što ne želi da bude intervjuisan kao premijer zemlje, nego kao građanin Ramush Haradinaj, kako bi sačuvao čast premijera i zemlje.

On je apelovao na predsjednika Kosova da u ustavnom mandatu sprovede konsultacije s političkim strankama i da raspiše vanredne izbore.

Ramuš Haradinaj je bio premijer Kosova od septembra 2017. godine. Haradinaju se u Haškom sudu dva puta sudilo za ratne zločine i oba puta je bio oslobođen.

Haradinaj je ostavku na mjesto premijer podnio i kada je Haški sud prvi put podigao optužnicu protiv njega marta 2005. godine i dobrovoljno se predao Tribunalu.

Godine 2008. Haradinaj je u Haškom sudu oslobođen optužbi, ali je suđenje ponovljeno nakon usvojene žalbe Haškog tužilaštva. On je 2012. po drugi put oslobođen optužbi.

U obrazloženju suda je navedeno da optužnica nije mogla biti dokazana.

Specijalizovana vijeća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova (Secijalni sud za Kosovo) formirana su na osnovu Ustavnog amandmana i Zakona koje je usvojila Skupština Kosova radi vođenja suđenja o navodima iz Izvještaja Savjeta Evrope iz 2011. godine, koja obuhvataju teška kršenja međunarodnog prava.

Vijeća su privremene prirode sa konkretnim mandatom i nadležnošću, a tiču se određenih zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i drugih krivičnih djela prema kosovskom zakonodavstvu koja su navodno počinjena između 1. januara 1998. i 31. decembra 2000.

Zakon omogućava relociranje postupka izvan granica Kosova. Specijalizovana vijeća imaju sjedište u Holandiji, u Hagu, a u njima će raditi međunarodne sudije, tužioci i ostalo osoblje. Optuženima se sudi u Hagu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA