22 C
Sarajevo
04.05.2025

Pet provjerenih načina kako temeljito oprati jagode

Sezona jagoda je stigla, a ovo voće, koje često povezujemo s kasnim proljećem i početkom ljeta, omiljeno je zbog svog okusa. Bilo da ih jedete svježe, koristite za pripremu deserta ili džema, uvijek je važno dobro ih oprati prije konzumacije, bez obzira na to gdje ste ih kupili. Jagode mogu biti prašnjave, a često sadrže i pesticide, pa je potrebno više od brzog ispiranja.

Na društvenim mrežama, poput Tik Toka, pojavile su se razne metode pranja jagoda, poput natapanja u vodi s octom, sodom bikarbonom ili soli. 

Evo nekoliko najpopularnijih i najučinkovitijih načina pranja jagoda:

- OGLAS -

1. Centrifuga za salatu

Jagode prvo potopite u vodu i nježno protrljajte prstima kako biste uklonili nečistoće. Zatim ih stavite u cjedilo obloženo papirnatim ručnikom i centrifugirajte nekoliko puta. Ako ih planirate spremiti u frižider, važno je da ih dobro osušite.

- Advertisement -

2. Obična voda

Jednostavno ispiranje jagoda pod mlazom vode je dovoljna metoda, ali najbolje je jagode prati jednu po jednu, a ne cijelu količinu odjednom. Također, možete ih kratko natopiti u zdjeli s hladnom vodom, a zatim osušiti papirnatim ili platnenim ubrusom. Ova metoda je odlična ako planirate odmah jesti jagode.

3. Voda i ocat 

Pomiješajte vodu i alkoholni ocat u omjeru 3:1, te jagode potopite na 15 do 20 minuta. Nakon toga ih dobro isperite čistom vodom i osušite.

4. Voda i soda bikarbona – U četiri šoljice vode dodajte jednu kašičicu sode bikarbone. Jagode natopite oko pet minuta, a zatim ih isperite i dobro posušite.

5. Voda i so – U toplu vodu stavite 1 kašičicu soli na svaku šoljicu vode. Jagode natopite pet minuta, a zatim ih isperite i osušite.

Svaka od ovih metoda ima svoje prednosti, a odabir zavisi o tome kako ćete jagode konzumirati.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA