16.8 C
Sarajevo
12.05.2025

Ukoliko želite ojačati imunitet, počnite konzumirati ove tri biljke

Proljeće je pravo vrijeme da iskoristimo blagodeti prirode, a tri biljke koje su naše nane i bake nekada redovno koristile – kopriva, maslačak i zova – sada su na svom vrhuncu kada je u pitanju ljekovitost.

Kopriva – kraljica detoksikacije

Kopriva je bogata gvožđem, kalcijumom, magnezijumom, vitaminima C, A i K, kao i hlorofilom. Podstiče rad jetre i bubrega, izbacuje toksine, pomaže kod anemije i jača imunitet. Može se koristiti kao čaj, čorba ili pesto, piše Dnevnik.hr.

Zova – mirisni saveznik imuniteta

Zova cvjeta u maju i ima snažno protivupalno i antivirusno dejstvo. Pomaže kod prehlada, snižava temperaturu i olakšava varenje. Od nje se pravi sirup, čaj, a cvjetovi se mogu i pohovati. Prilikom branja treba izbjegavati zagađena mjesta, ne prati cvjetove vodom i sušiti ih u hladu.

- OGLAS -

Maslačak – jestiv od korijena do cvijeta

Maslačak pomaže varenju, izlučivanju žuči i detoksikaciji, djeluje diuretički bez gubitka kalijuma. Bogat je vitaminima i antioksidansima. Koristi se za salate, med i kao čaj od korjena, koji može poslužiti i kao zamjena za kafu.

Sada je idealno vrijeme za branje ovih biljaka, dok su najljekovitije, ali uvijek berite promišljeno – samo onoliko koliko vam je potrebno, i daleko od zagađenih područja.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA