7 C
Sarajevo
30.04.2024

Hronologija propasti: HDZ je ubio Aluminij, ali i sebe

Gašenje mostarskog Aluminija tema je koja već danima zaokuplja javnost u Bosni i Hercegovini, a tek djelomice je zaokupila i javnost u Hrvatskoj. Reakcije hrvatske predsjednice, ministara, Vlade RH, pa i već poznatih predsjedničkih kandidata mogu se sažeti rečenicom – uopćeno, blago nezainteresirano i nimalo konkretno.

To pomalo čudi, s obzirom na to da je RH vlasnik 12 posto dionica Aluminija. I ne samo to, mostarski Aluminij firma  je koja je više od 20 godina od strateške važnosti i svojevrsni sinonim za ekonomsku moć Hrvata u BiH, koji su, u ratnoj i poslijeratnoj razdiobi nesretne i parcelizirane države, zadržali kontrolu nad Aluminijem.

I onda u aranžmanu s tadašnjim vrhom Hrvatske pokrenuli ratom prekinutu proizvodnju i ovladali posljednjim preživjelim prijeratnim industrijskim divom u Hercegovini, nakon što su u vrtlogu rata i magli tranzicije nestali ili rastureni do neprepoznatljivosti HEPOK, SOKO i mnogi drugi, po istom principu prema kojemu su nestale tolike velike  firme  u Bosni ili Hrvatskoj.

- OGLAS -

No krenimo redom, priča je komplikovanija  od jednostavnih izjava za medije i traži duboku analizu, od samog početka. Hercegovački div, kako su Aluminiju donedavno tepali, ovih dana proživljava najveću agoniju još od svoje prve kliničke smrti, ratne 1992., kad su pogoni Aluminija, u očekivanju okupacije od strane JNA, stručno i svjesno zagašeni, pa niti ratna pljačka nije firmu  potpuno onesposobila.

Završetkom rata u BiH, Aluminij je ponovno pokrenut, uglavnom uz obilatu pomoć tadašnjeg hrvatskog vrha, koji je novčanim transakcijama pomagao ponovno podizanje tvrtke. Nije to bilo nimalo slučajno, tadašnja garnitura, počevši od predsjednika Tuđmana pa do njegovih ekonomskih i političkih savjetnika, smatrala je kako je mostarski Aluminij neophodan za budućnost šibenskog TLM-a, kao dobavljač sirovog aluminija, a ujedno ključna firma zbog koje ima smisla daljnji rad i postojanje luke u Pločama.

 

  
Bile su, uostalom, još devedesete, u Daytonu friško potpisana Bosna i Hercegovina bila je razorena, njezina prijeratna industrija, inače dežurna mušterija Luke Ploče, bila je na koljenima ili opljačkana. Trokut kojega su činili Luka Ploče, Aluminij i TLM izgledao je smisleno, baš kao najlogičniji mogući svehrvatski projekt, savršeni krug u kojemu ima posla i profita za sve.
 
 Pojednostavljeno – Aluminij Mostar proizvodi aluminij iz sirovine koja se zove glinica, koja, pak, nastaje iz rude boksita, glinica kao sirovina stiže iz uvoza preko Luke Ploče, a onda se, nakon što uvezena glinica u mostarskom pogonu elektrolize postane aluminij, taj isti aluminij transportira do Šibenika, gdje se u TLM-u vrši dalja obrada.
 
Svi rade, svi imaju posla, malo je kazati kako je na papiru sve izgledalo idealno.

  
Oba grada su bila logičan odabir za tada veoma obećavajući posao s aluminijem, jer su u zaleđu (Šibenik) ili okolici (Mostar) već postojala ležišta i na njima rudnici boksita. Ipak, ispostavit će se da domaći boksit nije niti isplativ, niti kvalitetan, no ni to nije na kraju bila smetnja da se krene u posao.
 
Osamdesetih godina aluminij kao materijal je bio veoma tražen na svjetskom tržištu, cijena mu je bila visoka, tako da je profit bio izgledan. Uz sve to, osiguran izvoz u tadašnji DDR, zahvaljujući posebnom ugovoru dvije države, i visoke stimulacije na izvoz aluminija na zapadna tržišta od strane tadašnje savezne vlade u SFRJ, činili su da TLM i mostarski Aluminij ostvaruju zavidnu dobit. Logično, sukladno napretku obje firme, u oba grada rastao je životni standard, cvjetala stanogradnja, kultura i sport.
 
Šibenski TLM je zapošljavao oko 5600 radnika, mostarski Aluminij nešto više od 5000. Krvavim raspadom Jugoslavije i svime što je uslijedilo, oba grada, sa svojim zaleđem, prolaze kroz iznenadne ekonomske i demografske turbulencije, uz neizbježna razaranja.

Gradovi su na prvoj crti fronta, donedavni direktori, radnici i pomoćno osoblje spomenutih firmi  na suprotnim su stranama , stiže neminovno zaustavljanje proizvodnje, a nakon rata slijedi i sumnjiva privatizacija, zatim loše ekonomske odluke i nepovoljna situacija na tržištu.
 
Sve to je zapisano u historiji  objefirme , koje će političkom odlukom hrvatskog državnog vrha, sad već daleke 1997., postati vezane i kapitalom – naime, TLM investira u mostarski Aluminij tadašnjih 9 miliona američkih dolara, koje u Mostaru koriste za gradnju elektrolize (hala s elektrolitskim pećima, takozvanim ćelijama, u kojima nastaje sirovi aluminij).
 
To je onaj isti aluminij koji će TLM nakon 1997. koristiti kao sirovinu u daljoj preradi, zauvijek ugasivši svoj pogon elektrolize. A on je malo prije proglašen neisplativim za ponovno pokretanje, a nakon što je 18.septembra  1991. u napadu jugoslavenskih aviona  uništeno elektroenergetsko postrojenje (glavna sklopka) koje je napajalo tu istu šibensku elektrolizu strujom, što je doslovno zaledilo i speklo čitav proces elektrolize.

 
 - Kronologija propasti: HDZ je ubio Aluminij, ali i sebe
  
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA