Kombinacija krompira i mesa je uvijek dobitna kombinacija kada je riječ o ručku za cijelu porodicu, pa je tako musaka od krompira s faširanim mesom jedno od omiljenih jela, a prema mnogima i najbolje. Recept je klasičan, ali će se baš zato svima dopasti, jer podsjeća na djetinjstvo i miris nanine kuhinje.
RONIKABIZNISSPORTSHOWBIZLIFESTYLESCI-TECH
IZ NANINE KUHINJE
Musaka od krompira s faširanim mesom: Najbolji porodični ručak
Recept je klasičan, ali će se baš zato svima dopasti, jer podsjeća na djetinjstvo


Musaka od krompira s faširanim mesom. YouTube
I. P.
prije 5 dana
Kombinacija krompira i mesa je uvijek dobitna kombinacija kada je riječ o ručku za cijelu porodicu, pa je tako musaka od krompira s faširanim mesom jedno od omiljenih jela, a prema mnogima i najbolje. Recept je klasičan, ali će se baš zato svima dopasti, jer podsjeća na djetinjstvo i miris nanine kuhinje.
Sastojci:
• 500 grama junećeg faširanog mesa;
• jedan kilogram krompira;
• jedna glavica crnog luka;
• 200 mililitara mlijeka;
• 100 grama kisele pavlake;
• jedno jaje;
• malo soli;
• malo bibera;
• malo maslinovog ulja.
Priprema:
Crni luk oljuštite i isijecite na sitnije komade, pa dinstajte na srednjoj temperaturi, pazeći da vam ne zagori. Kada crni luk promijeni boju, dodajte mu faširano meso i sve začine, promiješajte i pustite da se sve krčka dok meso ne promijeni boju.
Za to vrijeme, oljuštite krompir i isijecite ga na tanje kolutove, kako bi se što prije ispekao. Posolite ga i vratite u zdjelu s vodom, da ne pocrni. Odaberite tepsiju u kojoj ćete peći musaku, podmažite uljem i poredajte red krompira, pa sipajte pola fila s mesom, poredajte ponovo krompir, ponovo fil s mesom i na kraju poredajte krompir.
Stavite da se musaka peče na 180 Celzijusovih stepeni najmanje 35 minuta. Za to vrijeme, pomiješajte kiselu pavlaku, mlijeko i ulupajte jaje. Kada musaka bude gotovo pečena, izvadite pleh i prelijte ovom smjesom da sve lijepo upije, najviše krompir, te vratite u rernu na još pet do šest minuta pečenja, sve dok musaka ne porumeni.