25 C
Sarajevo
09.06.2025

Ideja za ručak – musaka! Idealna i za porodična okupljanja

Recept je klasičan, ali će se baš zato svima dopasti, jer podsjeća na djetinjstvo i miris nanine kuhinje.

Kombinacija krompira i mesa je uvijek dobitna kombinacija kada je riječ o ručku za cijelu porodicu, pa je tako musaka od krompira s faširanim mesom jedno od omiljenih jela, a prema mnogima i najbolje. Recept je klasičan, ali će se baš zato svima dopasti, jer podsjeća na djetinjstvo i miris nanine kuhinje.

RONIKABIZNISSPORTSHOWBIZLIFESTYLESCI-TECH

PRETPLATAVREMENSKA PROGNOZA

- OGLAS -

SMRTOVNICE

- Advertisement -

KRIŽALJKA

IZ NANINE KUHINJE

Musaka od krompira s faširanim mesom: Najbolji porodični ručak

Recept je klasičan, ali će se baš zato svima dopasti, jer podsjeća na djetinjstvo

Musaka od krompira s faširanim mesom  - Avaz

Musaka od krompira s faširanim mesom. YouTube

I. P.

prije 5 dana

Kombinacija krompira i mesa je uvijek dobitna kombinacija kada je riječ o ručku za cijelu porodicu, pa je tako musaka od krompira s faširanim mesom jedno od omiljenih jela, a prema mnogima i najbolje. Recept je klasičan, ali će se baš zato svima dopasti, jer podsjeća na djetinjstvo i miris nanine kuhinje.

Sastojci:

• 500 grama junećeg faširanog mesa;

• jedan kilogram krompira;

• jedna glavica crnog luka;

• 200 mililitara mlijeka;

• 100 grama kisele pavlake;

• jedno jaje;

• malo soli;

• malo bibera;

• malo maslinovog ulja.

Priprema:

Crni luk oljuštite i isijecite na sitnije komade, pa dinstajte na srednjoj temperaturi, pazeći da vam ne zagori. Kada crni luk promijeni boju, dodajte mu faširano meso i sve začine, promiješajte i pustite da se sve krčka dok meso ne promijeni boju.

Za to vrijeme, oljuštite krompir i isijecite ga na tanje kolutove, kako bi se što prije ispekao. Posolite ga i vratite u zdjelu s vodom, da ne pocrni. Odaberite tepsiju u kojoj ćete peći musaku, podmažite uljem i poredajte red krompira, pa sipajte pola fila s mesom, poredajte ponovo krompir, ponovo fil s mesom i na kraju poredajte krompir.

Stavite da se musaka peče na 180 Celzijusovih stepeni najmanje 35 minuta. Za to vrijeme, pomiješajte kiselu pavlaku, mlijeko i ulupajte jaje. Kada musaka bude gotovo pečena, izvadite pleh i prelijte ovom smjesom da sve lijepo upije, najviše krompir, te vratite u rernu na još pet do šest minuta pečenja, sve dok musaka ne porumeni.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA