18 C
Sarajevo
25.06.2025

Ovo je greška koju pravite sa zamrzavanjem mljevenog mesa

Ako želite uživati u jelu na bazi mljevene junetine, važno je meso pohraniti na odgovarajući način.

Mljevena junetina nezaobilazan je dio brojnih jela – od nje možete praviti burgere, mesne okruglice i štruce. Taj tip mesa bit će odlična ideja i za razne umake i variva.

Ako želite uživati u jelu na bazi mljevene junetine, važno je meso pohraniti na odgovarajući način. Sirova mljevena junetina u zamrzivaču može stajati tek dan ili dva. Ako ne planirate potrošiti svu količinu mesa u tom kratkom periodu, važno ga je zamrznuti.

Kako zamrznuti mljeveno meso?

- OGLAS -

Jedna od najvećih pogreški koju možete napraviti kada zamrzavate mljeveno juneće meso jest da ga stavljate u zamrzivač koji ne radi dobro. Da bi se meso dobro zamrznulo i da bi se spriječilo širenje štetnih mikroorganizama u njemu, zamrzivač mora kontinuirano raditi na -18 Celzijevih stupnjeva. Ako niste sigurni radi li vam zamrzivač kako treba, provjerite termometrom.

Prije nego što meso stavite u zamrzivač, podijelite ga na manje porcije, odnosno na onu količinu koja vam je potrebna za jedan obrok. Najgore što možete napraviti jest odmrznuti meso, uzeti manji dio, a ostatak ponovo zamrznuti.

- Advertisement -

Svaku porciju mljevenog mesa zamotajte u plastičnu i aluminijsku foliju, a potom u plastičnu vrećicu. Označite datum kada ste meso zamrznuli. Stručnjaci preporučuju da meso ne držite u zamrzivaču duže od tri do četiri mjeseca. Nakon isteka tog vremena gubi na svojoj kvaliteti i okusu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA