Tokom ljetnih mjeseci svi tražimo obroke koji su osvježavajući, nutritivno bogati, ali i laki za pripremu. Vrućine ne podnose tešku hranu, pa je idealno rješenje – mediteranski tanjir prepun boja, okusa i zdravih sastojaka.
Piletina s roštilja, salata od bulgura i jogurt-sos s mentom
Sastojci:
- jedan pileći file (po osobi);
- maslinovo ulje, limun, začini (so, biber, origano);
- 100 grama bulgura ili kus-kusa;
- krastavac, cherry paradajz, crveni luk, svježa nana;
- čaša jogurta, čehno bijelog luka, malo limunovog soka.
Priprema:
Piletinu marinirajte u maslinovom ulju, limunu i začinima, pa kratko ispecite na roštilj-tavi ili običnoj tavi. Bulguru prelijte ključalom vodom, poklopite i ostavite da nabubri. Sitno nasjeckajte povrće i pomiješajte s bulgurom. Jogurt, bijeli luk, limun i svježu nanu sjedinite u jednostavan, osvježavajući sos.
Poslužite sve zajedno i uživajte u savršenom balansu proteina, vlakana i svježine. Ovakav ručak ne samo da vas neće umoriti, već će vas osvježiti i dati vam dovoljno energije za ostatak dana. Idealno za one koji žele jesti zdravo, ukusno i bez predugog stajanja pored šporeta.