36 C
Sarajevo
03.07.2025

Recept za gazpacho: Osvježavajuća španska supa koja se ne kuha

Ona potiče rad žlijezda sluznica, a služi kao vrsta gastronomskog aperitiva tokom ljeta.

Gazpacho je tradicionalna supa s juga Španije koja se priprema od svježeg paradajza i drugog sirovog povrća.

Sastojci za supu gazpacho za četiri-šest osoba:

jedan kg svježeg paradajza;

- OGLAS -

dva svježa krastavca;

dvije kriške starog hljeba (bez kore);

- Advertisement -

jedan manji luk;

dva-tri čehna bijelog luka;

dvije zelene paprike babure;

maslinovo ulje;

nekoliko kapi octa;

so i biber po želji;

malo mlijeka.

Priprema gazpacha:

Namočite hljeb u malo mlijeka dok ne omekša, odstranite tekućinu, pa ga stavite u blender. Operite paradajz, ogulite kožu i odstranite koštice, pa ga narežite na kockice i pridružite hljebu.

Na kockice narežite i očišćene krastavce, paprike, luk i bijeli luk te ih pomiješajte s ostalih sastojcima i usitnite u blenderu dok ne dobijete gustu smjesu. Začinite maslinovim uljem, octom te solju i biberom po želji.

Ohladite supu u frižideru u barem sat vremena prije posluživanja. Poslužite uz svježe povrće i preprženi hljeb.

Prijatno!

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA