Gazpacho je tradicionalna supa s juga Španije koja se priprema od svježeg paradajza i drugog sirovog povrća.
Sastojci za supu gazpacho za četiri-šest osoba:
jedan kg svježeg paradajza;
dva svježa krastavca;
dvije kriške starog hljeba (bez kore);
jedan manji luk;
dva-tri čehna bijelog luka;
dvije zelene paprike babure;
maslinovo ulje;
nekoliko kapi octa;
so i biber po želji;
malo mlijeka.
Priprema gazpacha:
Namočite hljeb u malo mlijeka dok ne omekša, odstranite tekućinu, pa ga stavite u blender. Operite paradajz, ogulite kožu i odstranite koštice, pa ga narežite na kockice i pridružite hljebu.
Na kockice narežite i očišćene krastavce, paprike, luk i bijeli luk te ih pomiješajte s ostalih sastojcima i usitnite u blenderu dok ne dobijete gustu smjesu. Začinite maslinovim uljem, octom te solju i biberom po želji.
Ohladite supu u frižideru u barem sat vremena prije posluživanja. Poslužite uz svježe povrće i preprženi hljeb.
Prijatno!