13 C
Sarajevo
12.07.2025

Jedini slatkiš koji ljekari često preporučuju, a mnogi ga izbjegavaju

Mnogi izbjegavaju čokoladu iz straha od debljanja, no tamna čokolada puno je bolji izbor od bilo koje druge vrste slatkiša.

Tamna čokolada s visokim udjelom kakaa, ako se konzumira umjereno, može osigurati antioksidanse i minerale te potencijalno štititi od srčanih bolesti. Ipak, može sadržavati i velike količine šećera i kalorija. Dobiva se iz sjemenki stabla kakaa i jedan je od najboljih prirodnih izvora antioksidansa.

Istraživanja pokazuju da tamna čokolada može poboljšati zdravlje i smanjiti rizik od srčanih bolesti, piše nova.rs.

- OGLAS -

Vrlo hranjiva

Ako kupite kvalitetnu tamnu čokoladu s visokim udjelom kakaa, može biti vrlo hranjiva. Sadrži značajnu količinu topivih vlakana i obiluje mineralima.

Snažan izvor antioksidansa

Tamna čokolada bogata je organskim spojevima koji djeluju kao antioksidansi – poput polifenola, epikatehina, katehina i proantocijanidina.

- Advertisement -

Ovi antioksidansi pomažu tijelu u borbi protiv slobodnih radikala, koji mogu izazvati oksidativni stres i povećati rizik od bolesti.

Može smanjiti rizik od srčanih bolesti

Sastojci iz tamne čokolade mogu štititi od oksidacije LDL kolesterola. Dugoročno, to znači manje kolesterola u arterijama i manji rizik od srčanih bolesti.

Može poboljšati moždane funkcije

Tamna čokolada može poboljšati rad mozga jer flavanoli poboljšavaju protok krvi u mozgu, osobito kod mlađih osoba.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA