Mnogi izbjegavaju čokoladu iz straha od debljanja, no tamna čokolada puno je bolji izbor od bilo koje druge vrste slatkiša.
Tamna čokolada s visokim udjelom kakaa, ako se konzumira umjereno, može osigurati antioksidanse i minerale te potencijalno štititi od srčanih bolesti. Ipak, može sadržavati i velike količine šećera i kalorija. Dobiva se iz sjemenki stabla kakaa i jedan je od najboljih prirodnih izvora antioksidansa.
Istraživanja pokazuju da tamna čokolada može poboljšati zdravlje i smanjiti rizik od srčanih bolesti, piše nova.rs.
Vrlo hranjiva
Ako kupite kvalitetnu tamnu čokoladu s visokim udjelom kakaa, može biti vrlo hranjiva. Sadrži značajnu količinu topivih vlakana i obiluje mineralima.
Snažan izvor antioksidansa
Tamna čokolada bogata je organskim spojevima koji djeluju kao antioksidansi – poput polifenola, epikatehina, katehina i proantocijanidina.
Ovi antioksidansi pomažu tijelu u borbi protiv slobodnih radikala, koji mogu izazvati oksidativni stres i povećati rizik od bolesti.
Može smanjiti rizik od srčanih bolesti
Sastojci iz tamne čokolade mogu štititi od oksidacije LDL kolesterola. Dugoročno, to znači manje kolesterola u arterijama i manji rizik od srčanih bolesti.
Može poboljšati moždane funkcije
Tamna čokolada može poboljšati rad mozga jer flavanoli poboljšavaju protok krvi u mozgu, osobito kod mlađih osoba.