8 C
Sarajevo
23.09.2024

Dvadeset ubijenih u napadu na ured potpredsjedničkog kandidata u Kabulu

Saleh, bivši čelnik obavještajne službe i sigurnosni savjetnik, lakše je ranjen u jučerašnjem napadu na urede njegove stranke Zeleni trendovi u centru Kabula.

Nijedna grupa nije do sada preuzela odgovornost za napad, koji se desio na početku zvanične predizborne kampanje za predsjedničke izbore zakazane za 28.  septembar.

Zalmay Khalilzad, afganistansko-američki diplomatski veteran koji predvodi američku stranu u mirovnim pregovorima s talibanima, osudio je jučerašnji napad i izjavio da počinioci moraju biti privedeni pravdi.

- OGLAS -

– Napad na prostorije stranke Amrullaha Saleha groteskni je i očigledan čin terorizma – napisao je on na Twitteru.

– Već odgađani dva puta u ovoj godini, izbori će se vjerovatno pokazati kao težak organizacijski i sigurnosni test za Ghanijevu vladu, koja je došla na vlast u 2014. 

- Advertisement -

Jučerašnji napad pojačao je nervozu u Kabulu, gdje vlada zabrinutost zbog haotičnih izbornih priprema i neizvjesnost oko buduće američke vojne podrške afganistanskoj vladi.

Američki diplomati pregovaraju s talibanima mjesecima u pokušaju da dogovore vremenski okvir za povlačenje stranih snaga u zamjenu za sigurnosne garancije. Očekuje se da se pregovori nastave početkom narednog mjeseca, u jeku pojačanih nadanja da su dvije strane blizu sporazuma.

Ghani je izjavio u nedjelju da je mir nadohvat ruke, ali je do sada bio isključen iz pregovora zbog talibanskog odbijanja da pregovaraju s vladom koju smatraju “marionetskim” režimom koji su postavili stranci. 

Bombaš samoubica u automobilu nakrcanom eksplozivima raznio se kod kontrolnog punkta na ulazu u sjedište Salehove stranke u nedjelju navečer, otvarajući put trojici ostalih napadača da uđu u četverospratnu uredsku zgradu, prenosi Reuters.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA