8 C
Sarajevo
23.09.2024

Globalne posljedice požara u Sibiru (VIDEO)

Dok se vatra širi površinom koja se mjeri milionima hektara i crni dim obavija čitave gradove, aktivisti za zaštitu prirode upozoravaju da bi ova katastrofa mogla da ubrza topljenje Arktika

Vatrom je danas zahvaćena površina veća od 3,2 miliona hektara, uglavnom u regionima Јakutija, Krasnojarsk i Irkutsk, saopštile su vlasti.

Požare su izazvale oluje praćene gromovima po temperaturi većoj od 30 stepeni Celzijusovih, a vatra se širi pod uticajem vjetra, saopštila je ruska agencija za šumarstvo, prenio je AFP.

- OGLAS -

Dim nije zahvatio samo mala naselja, nego i velike gradove u zapadnom dijelu Sibira, kao i region Altaj i uralske oblasti Čeljabinsk i Јekaterinburg, što je izazvalo poremećaje vazdušnog saobraćaja.

U nedjelju, 27. jula, dim je stigao do Kazahstana.

- Advertisement -

Pored bojazni za zdravlje lokalnog stanovništva, aktivisti upozoravaju da ovi požari mogu da ubrzaju globalno otopljavanje.

Ogranak “Grinpisa” u Rusiji saopštio je da su se požari pretvorili u ekološku katastrofu sa posljedicama po čitavu zemlju.

Prema podacima ove grupe, ove godine spaljena je površina od blizu 12 miliona hektara, što je izazvalo emitovanje velike količine ugljen dioksida i umanjilo budući kapacitet šuma da apsorbuju ovaj gas.

Pojedini naučnici objavili su satelitske snimke dobijene od Nase na kojima se vidi da su oblaci dima stigli do arktičkih područja.

 
- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA