Hladna tjestenina s pestom idealna je za august, kada su svježe namirnice dostupne. Kuhana tjestenina se hladi pod mlazom hladne vode, a zatim miješa sa svježim povrćem poput cherry paradajza, paprike, krastavaca i maslina.
Domaći pesto od bosiljka, pinjola, maslinovog ulja i parmezana daje intenzivan okus. Jelo se može poslužiti samostalno ili kao prilog uz pečeno bijelo meso.
Hladna tjestenina je bogata vlaknima i proteinima, pruža energiju i osvježenje u najtoplijem dijelu dana. Lagana marinada od limuna i maslinovog ulja dodatno naglašava svježinu.
Sastojci (za četiri osobe):
- tristo grama tjestenine po izboru (penne, fusilli ili farfalle);
- dvjesto grama cherry paradajza, prepolovljenih;
- jedna crvena paprika, narezana na trakice;
- jedan krastavac, narezan na kockice;
- pedeset grama crnih maslina, prepolovljenih;
- pedeset grama parmezana, naribanog;
- pedeset grama pinjola;
- jedna šaka svježeg bosiljka;
- sto mililitara maslinovog ulja;
- jedan limun, sok;
- so i svježe mljeveni crni biber.
Priprema:
Tjesteninu skuhajte prema uputstvu na pakiranju, ocijedite i odmah isperite pod mlazom hladne vode da se zaustavi kuhanje. Ostavite da se ohladi.
Za domaći pesto, u blender stavite svježi bosiljak, pinjole, parmezan i maslinovo ulje. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Po potrebi dodajte još malo ulja da bude kremastije.
Ohlađenu tjesteninu stavite u veliku zdjelu i dodajte cherry paradajz, papriku, krastavac i masline. Prelijte pesto preko tjestenine i povrća, pa pažljivo promiješajte da se sve sjedini.
Za dodatnu svježinu, dodajte sok od limuna te posolite i pobiberite po ukusu. Poslužite odmah ili ostavite u frižideru pola do sat vremena da se okusi povežu.