17 C
Sarajevo
18.08.2025

Odlična ideja za osvježavajući ručak: Napravite hladnu tjesteninu s povrćem i pestom

Najbolji recept za lagani obrok...

Hladna tjestenina s pestom idealna je za august, kada su svježe namirnice dostupne. Kuhana tjestenina se hladi pod mlazom hladne vode, a zatim miješa sa svježim povrćem poput cherry paradajza, paprike, krastavaca i maslina.

Domaći pesto od bosiljka, pinjola, maslinovog ulja i parmezana daje intenzivan okus. Jelo se može poslužiti samostalno ili kao prilog uz pečeno bijelo meso.

Hladna tjestenina je bogata vlaknima i proteinima, pruža energiju i osvježenje u najtoplijem dijelu dana. Lagana marinada od limuna i maslinovog ulja dodatno naglašava svježinu.

- OGLAS -

Sastojci (za četiri osobe):

  • tristo grama tjestenine po izboru (penne, fusilli ili farfalle);
  • dvjesto grama cherry paradajza, prepolovljenih;
  • jedna crvena paprika, narezana na trakice;
  • jedan krastavac, narezan na kockice;
  • pedeset grama crnih maslina, prepolovljenih;
  • pedeset grama parmezana, naribanog;
  • pedeset grama pinjola;
  • jedna šaka svježeg bosiljka;
  • sto mililitara maslinovog ulja;
  • jedan limun, sok;
  • so i svježe mljeveni crni biber.

Priprema:

- Advertisement -

Tjesteninu skuhajte prema uputstvu na pakiranju, ocijedite i odmah isperite pod mlazom hladne vode da se zaustavi kuhanje. Ostavite da se ohladi.

Za domaći pesto, u blender stavite svježi bosiljak, pinjole, parmezan i maslinovo ulje. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu. Po potrebi dodajte još malo ulja da bude kremastije.

Ohlađenu tjesteninu stavite u veliku zdjelu i dodajte cherry paradajz, papriku, krastavac i masline. Prelijte pesto preko tjestenine i povrća, pa pažljivo promiješajte da se sve sjedini.

Za dodatnu svježinu, dodajte sok od limuna te posolite i pobiberite po ukusu. Poslužite odmah ili ostavite u frižideru pola do sat vremena da se okusi povežu.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA