28 C
Sarajevo
21.08.2025

Otkrivamo tajnu savršenog bolonjeze sosa: Treba vam ovaj sastojak, svi ga imamo u kući

Ipak, profesionalni kuhari se slažu: tajna bogatog, aromatičnog bolonjeze sosa leži u jednom sastojku koji mnogi preskoče...

Svi imamo neku verziju bolonjeze recepta – neki dodaju šampinjone, drugi paradajz iz tetrapaka, treći vino. Ipak, profesionalni kuhari se slažu: tajna bogatog, aromatičnog bolonjeze sosa leži u jednom sastojku koji mnogi preskoče – mlijeku.

Da, mlijeko! Dodaje se prije paradajz pelata, a njegova uloga nije samo u kremastosti, već i u omekšavanju kiselosti paradajza i stvaranju složenog okusa koji “sjedne” već pri prvom zalogaju.

Sastojci:

- OGLAS -
  • 400 grama mljevene junetine;
  • jedna glavica luka;
  • jedna mrkva;
  • jedna stabljika celera (opcionalno);
  • dva čehna bijelog luka;
  • 100 ml punomasnog mlijeka;
  • 200 ml pasiranog paradajza;
  • 100 ml crnog vina (opcionalno, ali poželjno);
  • maslinovo ulje, so, biber, origano, bosiljak.

Priprema:

Na maslinovom ulju prodinstajte sitno sjeckani luk, mrkvu i celer dok ne omekšaju. Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne porumeni, razbijajući grudvice. Ubacite bijeli luk i nakon minute dolijte crno vino. Ostavite da ispari alkohol.

- Advertisement -

Sada dolazi ključni trenutak – dodajte mlijeko i ostavite da lagano kuha pet-sedam minuta. Mlijeko će neutralizirati kiseline iz mesa i paradajza, a sosu dati bolju teksturu. Dodajte pasirani paradajz, začine i ostavite da krčka barem trideset minuta, a idealno sat vremena. Po potrebi, dolijevajte malo vode ili temeljca.

Zašto mlijeko?

Mlijeko razbija kiselost paradajza, omekšava meso i stvara slojevitu aromu. Italijani ovaj trik koriste stoljećima, ali mnogi ga u brzinskim verzijama preskoče.

Najbolje se slaže s tjesteninom širokog oblika – tagliatelle ili pappardelle. Po vrhu možete naribati parmezan i dodati svježi bosiljak.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA