Nijedno balkansko slavlje ne može se zamisliti bez punjenih paprika i svako ima svoj provjereni recept po kojem priprema ovo omiljeno domaće jelo.
Recept za nešto drugačiju verziju punjenih paprika oduševio je korisnike interneta jer se u nadjev dodaje jedan tajni sastojak koji potpuno mijenja i poboljšava okus omiljenog jela, prenosi Krstarica.
Sastojci:
- osam svježih paprika srednje veličine;
- dvije stotine pedeset grama mljevene teletine;
- tri stotine grama mljevene govedine ili junetine;
- sto pedeset grama nasjeckanog suhog mesa;
- jedan manji crveni luk (nasjeckan);
- tri čehna bijelog luka;
- peršun;
- jedna kašičica mljevene slatke crvene paprike;
- pola kašičice bibera;
- so;
- sto grama riže;
- četiri kašike ulja;
- četiri decilitra umaka od paradajza;
- jedna do dvije kašičice gustina;
- tri decilitra vode.
Priprema:
Paprikama odrezati vrhove i očistiti ih od sjemenki, oprati i ocijediti. Mljeveno meso pomiješati, pa dodati suho meso, što će cijelo jelo učiniti još boljim (kažu da potpuno promijeni okus), bijeli luk i crveni luk, peršun, mljevenu crvenu papriku, biber, so i rižu. Izmiješati i napuniti paprike.
Prepržiti ih na zagrijanom ulju sa svih strana, dodati umak od paradajza, vode po potrebi i kuhati na laganoj vatri oko pedeset minuta. Pretkraj umiješati gustin razmućen u malo vode.