12.7 C
Sarajevo
28.09.2024

Zaev: Heroji iz makedonske himne borili su se za budućnost

Zaev je u svom obraćanju povodom Dana Republike i obilježavanja Ilindenskog ustanka rekao da je vrijeme da Makedonci ustanu i da se bore za svoju zemlju i da više ne treba ništa čekati, prenosi portal Plusinfo.

– Nastavljamo da negujemo koncept jedno društvo zajedništva, kao nasleđe Manifesta koji poziva susede i prijatelje na bolji život – istakao je Zaev, dodavši da je patriotska dužnost Makedonaca, Albanaca, Turaka, Srba, Vlaha, Bošnjaka i Roma da se ujedine i pomire na unutrašnjem nivou. 

Povodom 116. godina od Ilindenskog ustanka i Kruševske Republike jutros su brojne državne i diplomatske delegacije u Severnoj Makedoniji položile cveće na grobu predsednika Kruševske Republike Nikola Karev na Gumenju u Kruševo. 

- OGLAS -

Inače, Ilindenski ustanak i Goce Delčev su tačke aktuelnog sporenja između Skoplja i Sofije. 

Sjeverna Makedonija i Bugarska 1. avgusta 2017. godine su potpisale Sporazum o dobrosusjedstvu i prijateljstvu koji predviđa i rješavanje otvorenih istorijskih pitanja između ova dva susjeda. 

- Advertisement -

Zajednička međuvladina komisija o istorijskim pitanjima Bugarske i Sjeverne Makedonije postigla je saglasnost oko zajedničkog obilježavanja istorijskih ličnosti poput Ćirila i Metodija, cara Samuila, međutim rad ove komisije je blokiran zbog nemogućnosti da se usaglase stavovi oko osnivača VMRO i revolucionara Goce Delčeva. 

Bugarske vlasti smatraju da je Goce Delčev bio Bugarin koji se borio za autonomnu Makedoniju, i navode da neće pregovarati sa vlastima u Skoplju, o, kako tvrde, istorijskim činjenicama.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA