Ukoliko ste u potrazi za desertom čija priprema ne oduzima mnogo vremena i za koji je potrebno samo nekoliko sastojaka, onda je jednostavan čokoladni kolač pogodan izbor. Za ovaj kolač nisu potrebna jaja te se i jednostavno priprema.
Potrebni sastojci:
Za koru: tri čaše jogurta, dvjesta grama šećera, trista grama glatkog brašna, 120 mililitara suncokretovog ulja, trideset grama kakaa, dvije kašike sode bikarbone
Za glazuru: 150 grama maslaca, 150 grama tamne ili čokolade za kuhanje, sto grama šećera, sto mililitara mlijeka.
Priprema:
Jogurt, brašno, šećer, ulje, kakao i sodu bikarbonu stavite u posudu te miješajte električnim mikserom dvije do tri minute, dok ne dobijete glatku smjesu. Nakon toga, smjesu izlijte u pleh za pečenje koji ste premazali s malo ulja i posipali brašnom. Pecite dvadeset-dvadeset pet minuta na 185 stepeni.
Maslac rastopite na pari, pa dodajte sitno nasjeckanu čokoladu i miješajte dok se potpuno ne rastopi. U smjesu dodajte šećer i mlijeko i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ohlađeni kolač prelijte čokoladnom glazurom te ostavite u frižideru da se stegne, a zatim poslužite.