22.7 C
Sarajevo
23.09.2024

Trump: U novi nuklearni sporazum treba uključiti i Kinu

Komentari predsjednika Trumpa dolaze neposredno nakon što je povukao SAD iz ugovora o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) potpisanog s Rusijom.

“Razgovarao sam s predsjednikom Putinom, a razgovarao sam i s predstavnicima Kine. Ja ću reći da je Kina bila vrlo uzbuđena kada smo govorili o novom sporazumu, a isto tako i Rusija. Dakle, ja sam mislim da ćemo se u nekom trenutku dogovoriti”, rekao je Trump.

Već nekoliko decenija pakt iz vremena Hladnog rata zabranio je upotrebu kopnenih projektila srednjeg dometa. Međutim, Trump je rekao u petak da će SAD napustiti INF sporazum, optuživši Moskvu za kršenje ovog pakta. Također, američki vojni zvaničnici su rekli da i Kina “pleše na ivici”.

- OGLAS -

S druge strane, kineski ambasador u UN-u Zhang Jun rekao je da ni SAD ni Rusija ne mogu okriviti njegovu zemlju za propast pakta.

“Znate, SAD kažu da bi Kina trebala biti sastavni dio novog sporazuma o razoružavanju, ali mislim da svi znaju da Kina nije na istoj razini sa SAD-om i Rusijom”, dodao je Jun.

- Advertisement -

Međutim, govoreći za medije kasno u petak, Trump je rekao kako bi se u novi nuklearni sporazum trebala uključiti i Kina zbog toga što smatra kako je ona treća nuklearna svjetska sila.

“Kina je ipak ispod SAD-a i Rusije, ali sigurno bismo u određenom trenutku željeli uključiti i ovu zemlju u novi sporazum”, istakao je predsjednik SAD-a.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA