22.7 C
Sarajevo
23.09.2024

Nadbiskup Krakova nazvao LGBT pokret “duginom kugom”

Poljska je je središte napada konzervativnih krugova na ono što nazivaju “LGBT ideologijom” ili “rodnom ideologijom” koja navodno prijeti tradicionalnom modelu obitelji i vodi prema seksualizaciji djece.

“Crvena kuga (komunizma) nam sada ne prijeti, ali pojavila se nova kuga, neomarksistička koja želi zarobiti naše duše, srca i umove.Ta kuga nije crvena već duginih boja”, rekao je nadbiskup Marek Jadraszewski, objavilo je u petak nekoliko poljskih medija.

Ozračje nepovjerenja prema seksualnim manjinama osnaženo je u Poljskoj, jako privrženoj svojim katoličkim tradicijama izjavama čelnika vladajućih konzervativaca Jaroslawa Kaczynskog koji je u travnju tijekom kampanje za europske izbore kritizirao LGBT zajednicu, rodnu teoriju i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije kao “prijetnju identitetu, naciji i poljskoj državi”.

- OGLAS -

Tridesetak sela, općina ili regionalnih skupština proglasilo se “slobodnim od LGBT ideologije”, a paradu ponosa su u srpnju u Bialystoku, na sjeveroistooku zemlje napale skupine ultranacionalista.

LGBT zajednice i lijevo orijentirani pokreti održali du skupove podrške sudionicima parade u Bialystoku upozoravajući na opću pasivnost oporbenih stranaka, kojima su predložili održavanje okruglog stola o ljudskim pravima LGBT zajednice.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA