Brusnica je popularno zdravo niskokalorično bobičasto voće, bogato vlaknima, vitaminima i mineralima, među kojima dominiraju vitamini C, A, E, minerali kalcij, kalij, magnezij i željezo.
Bogata je antioksidansima, kojima duguje snažna ljekovita svojstva. Upravo zbog ovakvog sastava veoma je moćna u liječenju velikog broja zdravstvenih tegoba.
Brusnica sadrži i urzolinsku kiselinu koja ima nevjerovatna protivupalna svojstva, pa je često nazivaju i prirodnim antibiotikom.
Bubrežni kamenac
Od davnina je poznato da je brusnica odličan izbor za borbu protiv infekcija mokraćnog sistema, bubrežnog kamenca i prehlade.
Bubrezi su zaduženi za izbacivanje toksina, održavanje pH vrijednosti krvi, balansiranje elektrolita i proizvodnju određenih hormona. Kao takvi, vrlo su važni za pravilno funkcioniranje cijelog organizma. O njihovom zdravlju je posebno potrebno voditi računa. Kako biste spriječili nastanak ili pomogli u izbacivanju već formiranog kamena u bubregu, čaj od brusnice je od izuzetne pomoći.
Regulira nivo šećera u krvi
Svježa brusnica, kao i čaj se koristi u prevenciji i liječenju svih vrsta bakterija urinarnog trakta. Odličan je laksativ, pomaže u varenju, stabilizira rad digestivnog trakta, a pogoduje i dijabetičarima jer regulira nivo šećera u krvi. Čuva zdravlje jetre, a redovnom primjenom podstiče se izbacivanje nakupljenih toksina. Liječi infekcije kože, očiju i generalno je dobra u liječenju bakterija i gljivica.
Čaj od brusnice
Popularni čaj od brusnice najčešće se pravi od suhih plodova.
Priprema
U manji lonac dodajte 500 ml vode i 20 g suhog ploda brusnice.
Pustite da se brusnica kuha dok dio vode (cca. 1/3) ne ispari. Na ovaj način brusnica će lakše ispustiti svoju aromu i ljekovitost. Čaj poklopite i pustite neka odstoji 10-ak minuta.
Pred sami kraj kuhanja, možete dodati i jednu malu kašiku usitnjenih suhih listova brusnice.