15 C
Sarajevo
09.05.2024

Zašto biste trebali početi piti sok od kiselih krastavaca?

Uzgajaju se već hiljadama godina, a u njima možemo pronaći obilje minerala i vitamina. Sadrže visok udio vode pa su izvrsni za hidrataciju i detoksikaciju.

Krastavci uravnotežuje krvni pritisak, poboljšava probavu te pospješuju izbacivanje štetnih tvari iz organizma.

Od svježih krastavaca zasigurno su popularniji oni kiseli, a zdravstvene blagodati, osim krastavaca u staklenci, ima i sok u kojemu se kiseli krastavci nalaze.

- OGLAS -

Uostalom, ova  jednostavna tekućina ima mnoštvo blagodati za koje nutricionisti kažu da bi ste trebate iskoristiti čim pojedete posljednji krastavac iz tegle.

Štiti od dehidracije

- Advertisement -

Sok od kiselog krastavca sadrži natrij, kalij i vodu koji su važni za hidrataciju. Ako osjetite žeđ,umjesto obične vode, probajte popiti sok kiselih krastavaca koji će vas trenutno osvježiti i napuniti zdravim sastojcima.

Izvrstan je za oporavak od vježbanja

Voda je obično sve što će vam trebati prije i za vrijeme vježbanja, ali ako stvarno naporno trenirate, poput profesionalnih sportista, trebaćete nadoknaditi izgubljene elektrolite. Sok od kiselih krastavaca je tekućina za oporavak i za nadoknadu elektrolita izgubljenih tokom velikog znojenja. Osim toga, pomaže i kod grčenja mišića nakon vježbanja .

Bogat je probioticima

Sok od kiselih krastavaca magično djeluje na vaša crijeva. S obzirom sa su kiseli krastavci fermentirani oni u organizmu navlače probiotike koji pospješuju probavu.

Izvor vitamina i antioksidansa

Sok od kiselih krastavca posebno je dobar izvor vitamina A i E te sadrži antioksidanse u tragovima, koji pomažu u zaštiti vašeg tijela i njegovih stanica od štetnih molekula i jačanju imuniteta.

 Pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi

Sok od kiselog krastavca može vam pomoći u reguliranju razine šećera u krvi.  Studije su pokazale da su pojedinci oboljeli od dijabetesa tipa 2 prije konzumacije soka od kiselih krastavaca imali smanjene vrijednosti šećera u krvi. Za poboljšane vrijednosti nakon konzumacije soka od kiselih krastavaca boi je odgovorano sirće koji se nalazi u soku. Iako, sam sok nije direktno odgovoran, sigurno biste radije popili ovaj sok od čašice kiseline.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA