26 C
Sarajevo
30.04.2024

Kosor: Čović ima historijsku šansu, neka zove Komšića na kavu!

Ekskluzina gošća Face to Face-a sa Senadom Hadžifejzovićem bila je Jadranka Kosor, bivša potpredsjednica HDZ-a i bivša premijerka Hrvatske. Govorila je o svojim počecima u novinarstvu, politici i onom najvažnijem, stavu Hrvatske o putu Bosne i Hercegovine u Evropu.

 ‘’Ulaskom  u politiku zatvorila su mi se vrata novinarstva, u politici sam mogla uraditi stvari koje u novinarstvu nisam mogla. Dok sam se bavila novinarstvom, vjerovali su da mogu sve. Bila bih dobra tužiteljica sa iskustvom novinarke i obrazovanjem pravnice. Kolegi novinari mi nikada nisu oprostili ulazak u politiku. Nakon toga sam zbrisana s političke scene Hrvatske, ali nije mi žao. Donosila sam teške odluke i žrtvovala sam se za svoju državu i svoj narod.”,  kaže Kosor.

Pregovori Hrvatske za EU bili su beznadežno blokirani ne samo zbog Slovenije. Druge zemlje su razlog vidjele u saradnji s Hagom i borbi protiv korupcije, opisuje Kosor svoj dolazak na poziciju premijerke, a onda objašnjava kako je razuvjerila i predsjednika Evropske komisije koji joj je rekao da nikada neće odblokirati pregovore.

- OGLAS -

 ‘’Uspjeli smo uvjeriti sve da pregovori trebaju biti završeni. To je politika uvjeravanja za koju treba dosta raditi. Uspostavila sam lične kontakte sa liderima Evrope, objasnila zašto je Hrvatska zaslužila vratiti se tamo gdje pripada. Tako sam 2011. godine potpisala pristupni ugovor, a činilo se da je u pitanju nemoguća misija. Za ostvarenje takve misije  se treba dokazivati, to je važno i za BiH i njene pregovore na putu u EU.’’, izjavila je Kosor.

 Za vrijeme svog mandata donijela je i deklaraciju o BiH, kojoj b se svi trebali vratiti, kaže Kosor.

 ‘’Ovo je naša sudbina, ne možemo birati drugog susjeda. Zato očekujem povratak Deklaraciji. Niko ne može razmjeti Bosnu i Hercegovinu  kao što je Hrvatska razumije na putu u EU. BiH mora skupiti više hrabrosti, izložiti se, što u početku može izgledati negativno, ali vrlo  povoljno za zemlju na kraju.’’, jasno je pročila Kosor, pa je dodala:

 ‘’U toku svog mandata sam sarađivala  isključivo sa državom BiH. Vladavina prava je vrlo važna i znači da svako radi ono za šta je zadužen. Smatrala sam da je važno držati do institucija i u Hrvatskoj i u BiH. Danas Hrvatska više može pomoći Bosni kao članica nego u moje vrijeme. I tada i sada govorim da ova zemlja zaslužuje euroatlanski put.’’

 Sigurna je Kosor  i da je izbor Euroatlantskog puta za BiH, pravi put.

 ‘’Vrlo rado bih pomogla institucijama BiH, ali me niko ne pita za savjet. HDZ ovdje i HDZ tamo su dvije sestrinske  stranke dvije različite države. Čović ima historijsku šansu da se izdigne u državnika. Učiniće to otvaranjem dijaloga i saradnjom sa izabranim članovima predsjedništva i svima zainteresovanim. Svako ko je dobio legitimitet od naroda mora biti uključen, pa tako i Dodik. Ništa se ne rješava bez razgovora, Čović treba da pozove Komšića na razgovor i obrnuto. Komšiću nije trebala izjava o tužbi Hrvatskoj kao prva izjava nakon izbora, to je loš potez.’’

 Govoreći o pomirenju na Balkanu, Kosor kaže:

 ’Moramo poštovati presude Međunarodnih sudova za zločine protiv čovječnosti.  Vaši zločinci su pravi zločinci, naši zločinci su heroji je glavna misao od koje moramo sve započeti. Ta misao mora prestati. Mi smo nedavno preživjeli rat i zbog toga bi trebali biti kolovođe promovisanja mira.Ne može presuđeni ratni zločinac biti heroj.Jednako moramo tretirati sve žrtve’’

 Narod želi lidere, prave državnike, poručuje Kosor.

 ‘’Narod gleda lidere, željni su lidera koji se spreman žrtvovati sve ako je uvjeren da radi za narod. Ovdje nismo navikli planirati ni dvije godine unaprijed, a kamo li deset godina. Druge zemlje to ozbiljno rade. Velika je odgovornost političara, ali mnogi toga nisu svjesni, ili ih uopće nije ni briga.’’, izjavila je Kosor, a o svom povratku u politku kaže:

’Nisam o tome razmišljala, ali mnogi o tome govore. Niko ko je otišao iz politike, nije se uspio vratiti, osim Mesića. Bez potpore velike političke stranke i puno novaca nemoguće se vratiti.’’

 Kazala je i kako bi ulazak svih zemalja Balkana u Evropsku uniju značio mir, trajni mir. O međudržavnim odnosima Srbije i Hrvatske istakla je kako se radi o zategnutim i hladnim odnosima zbog obećanja Vučića prema Hrvatskoj koja nije ispunio, a na šta predsjednica Grabar Kitarović nije reagovala. Odnosi Hrvatske i Bosne i Hercegovine se mogu riješiti razgovorima, saradnjom s kolegama, otvaranjem pitanja koja mogu pomoći.

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA