11 C
Sarajevo
21.10.2025

Savršenstvo okusa: Napravite preukusne slane buhtle sa sirom

Savršene su za doručak, užinu, a jednostavna priprema čini ih idealnim i za početnike u kuhinji.

Ako volite domaća peciva, ovaj recept za slane buhtle sa sirom će vas sigurno oduševiti.

Sastojci:

500 g brašna;

- OGLAS -

jedna vrećica suhog kvasca;

250 ml mlijeka;

- OGLAS -

50 g maslaca;

dvoje jaja;

- OGLAS -

100 g svježeg sira;

20 g otopljenog maslaca za premazivanje;

so.

Priprema:

U manjoj posudi zagrijte mlijeko. Kada bude toplo (ali ne vrelo), odvojite tri kašike, pomiješajte ih s kvascem i ostavite da se aktivira pet-deset minuta.

Ostatak mlijeka nastavite grijati dok se ne pojave mjehurići, a zatim ugasite vatru i dodajte maslac. Miješajte dok se maslac ne otopi.

U veću posudu prosijte brašno i dodajte prstohvat soli. U sredini napravite udubljenje, ulijte mlijeko s maslacem, dodajte aktivirani kvasac i umućena jaja. Zamijesite glatko i elastično tijesto.

Tijesto prekrijte i ostavite na toplom mjestu oko sat vremena. Nakon što se digne, tijesto lagano premijesite, razvaljajte na oko jedan cm debljine i izrežite na jednake kvadrate.

U posebnoj posudi pomiješajte svježi sir sa malo soli (po želji, možete dodati i kašiku kisele pavlake za kremastiji nadjev). Na svaki komad tijesta stavite po kašiku fila, spojite krajeve i oblikujte buhtle.

Poredajte ih u namašćen pleh tako da spoj bude okrenut prema dolje. Premažite otopljenim maslacem i po želji pospite krupnom solju ili susamom. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 °C dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju oko 25-30 minuta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA