Sastojci za musaku od kiselog kupusa i krompira jednostavni su i svakodnevni, pa ih vjerojatno već i imate kod kuće.
Sastojci za musaku od kiselog kupusa i krompira:
- pet stotina grama kiselog kupusa, narezanog;
- pet većih krompira;
- jedna manja glavica luka;
- jedna kašika maslinovog ulja;
- dva čehna bijelog luka;
- biber;
- so;
- dvije do tri kobasice, po želji;
- dvoje jaja;
- mlijeko.
Priprema musake od kiselog kupusa i krompira:
U lonac stavite kuhati cijele krompire s korom. Na maslinovom ulju izdinstajte luk, dodajte bijeli luk i kiseli kupus, začinite i dinstajte oko petnaest minuta. Zatim dodajte narezane kolutove kobasice. Kada je krompir kuhan, ostavite ga da se malo ohladi, ogulite ga i narežite na ploške.
Pripremite posudu za pečenje i nauljite je maslinovim uljem. Na dno posude posložite ploške krompira, zatim dodajte izdinstani kupus; ponovite postupak. Musaku pecite u rerni na dvjesto pedeset stepeni Celzija oko petnaest minuta. Dok se musaka peče, napravite preljev od dvoje jaja i malo mlijeka. Preljev prelijte po musaki i ostavite da se peče još petnaest do dvadeset minuta.