9 C
Sarajevo
24.09.2024

G7: Zapad ne može dopustiti slabosti

Francuska predsjedava skupinom G7 do 31. decembra 2019., a domaćin je sastanka skupine G7 u Biarritzu. Cilj Francuske u okviru predsjedanja ovom skupinom borba je protiv temeljnih uzroka nejednakosti. Tokom francuskog predsjedanja skupinom G7 naglasak će biti na pet prioriteta u borbi protiv nejednakosti.

Sastanak na vrhu skupine G7 forum je koji ima važnu ulogu u oblikovanju globalnih odgovora na globalne izazove. Očekuje se da će se predstavnici G7 fokusirati na odnos s Iranom, nakon odluke te zemlje da smanji opseg provedbe određenih aspekata dogovora o nuklearnom pitanju. Razgovaraće i o međunarodnom oporezivanju, te o načinima za očuvanje trgovinskog sistema, zaštita klime – i najnovija inicijativa Macrona, problem Brazila i njegove eksploatacije Amazona gdje sada bjesne požari, pitanje poreza globalnim internetskim koncernima, te treba li opet prihvatiti Rusiju u ovu skupinu, usprkos njene okupacije Krima. Već i uoči sastanka na vrhu G7 je počela predstava: britanski premijer se želi cjenkati oko Brexita, počeo svoju predstavu, a Trump poručio Evropljanima da budu „više američki“. Domaćin susreta je optimističan – ali bez očekivanja.

“Na veoma neformalan način ćemo razgovarati o velikim temama, o sigurnosti, trgovini i svjetskoj privredi. I tek onda ćemo vidjeti, ima li dovoljno materijala za nekakvu završnu izjavu. Treba jednostavno smanjiti vlastita očekivanja od takvih susreta – i raditi dalje”, kazao je Emmanuel Macron.

- OGLAS -

Zato će i sastanci ove grupe biti na vrhu neizvjesnosti, uz upozorenja na sve veću moć koja se osjeća sa Dalekog Istoka, Zapad ne može dopustiti slabosti i mora aktivno učestvovati u formiranju novog poretka.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA