Uštipci su vječni favorit za doručak, užinu ili brzu večeru. Iako ih svi volimo, pronalaženje recepta za savršenu teksturu – spolja hrskavu, a unutra mekanu kao pamuk – često je izazov.
Ovaj recept eliminiše kvasac, čime se skraćuje vrijeme pripreme, ali osigurava savršenu mekoću uz pomoć praška za pecivo i jogurta.
Sastojci (bez kvasca i čekanja)
- četvero jaja;
- 400 ml jogurta;
- jedna kašičica soli;
- dva praška za pecivo;
- 500 g brašna;
- ulje za prženje.
Priprema (trik je u glatkoj smjesi)
1. Smjesa:
U velikoj posudi umutite jaja s jogurtom i solju.
2. Dodavanje suhih sastojaka:
Postepeno dodajte prašak za pecivo i brašno. Dobro izmiješajte dok ne dobijete gustu, glatku smjesu bez grudvica. Smjesa ne smije biti previše rijetka.
3. Zagrijavanje:
Zagrijte ulje u tavi. Ulja mora biti dovoljno da uštipci mogu slobodno plivati.
4. Prženje:
Kašikom vadite smjesu i spuštajte je u vruće ulje. Pržite uštipke s obje strane dok ne poprime zlatno-smeđu boju.
5. Cijeđenje:
Ispržene uštipke izvadite na papirni ubrus da upiju višak masnoće.
Posluživanje (obavezni dodaci)
Poslužite tople, samostalno ili uz željeni dodatak. Najbolje pristaje kombinacija slatkog i slanog:
- Slatki dodaci: med, džem ili pekmez.
- Slani dodaci: sir, kajmak, pavlaka (vrhnje).
Ovaj recept, već nakon prvog pravljenja, garantuje da ćete zaboraviti sve stare metode!