Tradicionalni bosanski recept: Napravite uštipke bez kvasca

Iako ih svi volimo, pronalaženje recepta za savršenu teksturu – spolja hrskavu, a unutra mekanu kao pamuk – često je izazov.

Uštipci su vječni favorit za doručak, užinu ili brzu večeru. Iako ih svi volimo, pronalaženje recepta za savršenu teksturu – spolja hrskavu, a unutra mekanu kao pamuk – često je izazov.

Ovaj recept eliminiše kvasac, čime se skraćuje vrijeme pripreme, ali osigurava savršenu mekoću uz pomoć praška za pecivo i jogurta.

Sastojci (bez kvasca i čekanja)

- OGLAS -
  • četvero jaja;
  • 400 ml jogurta;
  • jedna kašičica soli;
  • dva praška za pecivo;
  • 500 g brašna;
  • ulje za prženje.

Priprema (trik je u glatkoj smjesi)

1. Smjesa:

- OGLAS -

U velikoj posudi umutite jaja s jogurtom i solju.

2. Dodavanje suhih sastojaka:

- OGLAS -

Postepeno dodajte prašak za pecivo i brašno. Dobro izmiješajte dok ne dobijete gustu, glatku smjesu bez grudvica. Smjesa ne smije biti previše rijetka.

3. Zagrijavanje:

Zagrijte ulje u tavi. Ulja mora biti dovoljno da uštipci mogu slobodno plivati.

4. Prženje:

Kašikom vadite smjesu i spuštajte je u vruće ulje. Pržite uštipke s obje strane dok ne poprime zlatno-smeđu boju.

5. Cijeđenje:

Ispržene uštipke izvadite na papirni ubrus da upiju višak masnoće.

Posluživanje (obavezni dodaci)

Poslužite tople, samostalno ili uz željeni dodatak. Najbolje pristaje kombinacija slatkog i slanog:

  • Slatki dodaci: med, džem ili pekmez.
  • Slani dodaci: sir, kajmak, pavlaka (vrhnje).

Ovaj recept, već nakon prvog pravljenja, garantuje da ćete zaboraviti sve stare metode!

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA