12 C
Sarajevo
18.10.2024

Edin Mehić: U BiH će biti puno bolje kada budemo imali veliki broj poduzetnika po glavi stanovnika. Ako ne znaš šta da radiš, radi na sebi, tu uvijek ima posla

Prvi gost intervjua u okviru domaće produkcije Face-a i projekta Imam ideju, bio je Edin Mehić. Vlasnik i osnivač firme Kolektiv u okviru koje posluje poznati portal posao.ba, govorio je o svojim počecima, prvim zarađenim parama, ali i o tome kako biti uspješan.

”U periodu rata, sestra i ja smo bili razdvojeni od roditelja. Bio sam primoran da brzo sazrijem, da se osamostalim na neki način. Ono što mi je pomoglo da budem uspješan je moja svestranost.” 

Edinovi počeci nisu bili idealni.

- OGLAS -

”Imao sam veliki problem da nađem svoj poziv. Ono u šta sam bio siguran je da želim da kreiram. Ipak, nema šta nisam probao. Od glume, DJ-a, radija, ma sve što sam poželio. Mislim da mi je moja svestranost pomogla da ostvarim nešto veliko.” kaže Edin i dodaje:

”Radna mjesta i karijere brzo evoluiraju, pa je jako dobro imati različite vještine, koje ćete kasnije izmiksati i koje su ustvari ključ uspjeha.”

- Advertisement -

Sve ono što je postigao i ostvario stavlja veliki teret na njegova leđa, ali je time postao i slobodan.

”Veoma rano sam shvatio da Vam novac pomaže da budete slobodni. Ne dajem novcu preveliku važnost. Za mene je novac jednako sloboda. Samo to. Zbog socijalističkog naslijeđa kod nas je novac ružna stvar, ali on meni pomaže da budem kreativan i da na kraju realiziram stvari. Kada je riječ o sreći u poslu postoje dvije teorije: Voli ono što radiš i radi ono što voliš. Mislim da nijedna od ovih teorija ne smije isključiti jedna drugu. Nekako se sve to mora iskombinovati.” 

Bez stresa, pritiska, patnje i napora ne bi znali cijeniti lijepe stvari. Ne bi znali istinski uživati, kaže Edin.

”Veliki pritisak i strah su mi uvijek bili pogonsko gorivo da postižem  i nižem uspjehe. Nekada sve to sam sebi napravim, ali jednostavno uspijem sve to prevazići. To mi predstavlja ideal za koji sam spreman dati sve i puno više da bih postavljene ciljeve ostvario. Pritisak zaista može biti i negativan faktor, ali je do nas samih. Sve zavisi od nas, od ugla gledanja. Da budem još iskreniji, bez pritiska ništa nema. Pravo zadovoljstvo dolazi nakon oslobađanja od pritiska. Ono što je moj najveći  strah je gubitak dragocjenog vremena.”

Edin smatra da je njegov najbolji potez bio, to što je mlad uplovio u poduzetničke vode.

”Radio sam ja i prije, ali nisam mogao legalizovati svoju firmu. Kada sam postao punoljetan, tada počinjem i legalno da poslujem. Otvaram svoju prvu firmu. Počeo sam praviti softvere za videoteke u Sarajevu. Moram biti iskren i kazati da nisam imao konkretnu ideju, ali sam silno želio da radim. Znao sam samo da će to uvijek biti nešto u vezi tehnologije. Najvažnije je ipak da ste silno motivirani i da želite raditi. Nekada ne morate ni imati ideju. Slušajte i probajte rješavati tuđe probleme, i eto ideje.”

Portal posao.ba, je ono po čemu je Edin prepoznatljiv. Objasnio je kako je došlo do njegovo kreiranja:

”Nisam mislio da ću se uopšte baviti zapošljavanjem. Zezam se sa ovim mlađim generacijama i kažem im da sam želio biti Mark Zuckerberg, Larry Page ili takav neki genijalac. Da mi je neko tada rekao bavit ćeš se zapošljavanjem, skočio bih kroz prozor. Eh sada da se vratim na osnivanje portala. To je krenulo 2003. godine, kada je internet penetracija bila 5%. Tada smo imali sreću u nesreći da novine nisu bile dostupne na cijeloj teritoriji, a mi smo poslodavcima nudili upravo to. Dostupnost njihovog oglasa na cijeloj teritoriji BiH i šire. Poduzetnicima su bili potrebni ljudi. Pravi ljudi za njihove firme. Prvi klijent bila nam je Coca-Cola.”

Čovjek po prirodi čitav život uči, kaže Edin i dodaje da poduzetništvo nije samo zgrtanje para. I znanje se mora prenijeti.

”Iako to zvuči čudno. Nekada se radujem i belaju. Uspjet ću i izvući ću se, ali ono što ću tada naučiti je neprocjenjivo. Čovjek mora izvlačiti pouke iz svega. Na sigurnoj poziciji, odnosno sigurnom tlu se ne može puno naučiti. Puno bolje je skočiti u vatru i onda je sve na Vama. Možete nastradati, ali i puno toga naučiti. Tako je i s poduzetništvom. Ja sam od početaka kao Boško Buha išao na bunker i možda je i to pomoglo da budem tu gdje sam danas. ”

Odgovarajući na pitanje kako je tržište rada danas, Edin odgovara:

”Situacija je puno bolja, uz puno manje rizika. Ne morate napustiti posao da biste danas nešto probali. Hiljadu Vam ideja može propasti, ali ne smijete odustati. Morate stalno testirati tržište, tako to rade i sve vodeće svjetske kompanije. A danas Vam je sve na dohvat ruke, sve možete uraditi ako želite. Malo je i do države. Potrebne su nam reforme, ali moramo krenuti od nas samih. Moramo mijenjati kulturu, da od malih nogu djeca pokreću svoje biznise. A tu je nezaobilazna i najvažnija reforma, a to je reforma obrazovanja.”

Čovjek treba biti spreman na sve. Mora težiti ka dobrome, ali mora imati i dozu realnosti, kako bi lakše podnio sve ono što ga na tržištu može dočekati. Morate shvatiti, eksperimentisati i istraživati, jer samo tako možete uspjeti, završio je Edin Mehić.

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA