15 C
Sarajevo
29.09.2024

Američki senator Ron Džonson poslije sastanka s Vučićem: Neće biti svi jednako zadovoljni rješenjem za Kosovo

On je naveo da je izneo stav da Srbija želi ukidanje taksi koje je uvela Priština, i da je Srbija za dijalog. Dodao je da je “zahvalan obojici senatora na njihovom angažmanu u ovom regionu i njihovoj želji da se na ovim prostorima sačuva mir”.

“Beograd spreman na svaki razgovor, jer je on lijekovit. Popravljanje odnosa između Srba i Albanaca i uspostavljanje trajnog mira bilo od ogromne koristi za Srbe i Albance, kao i sve narode koji žive u regionu – naveo je Vučić.

Senator Ron Džonson je rekao da je sastanak sa Vučićem bio dobar, i da su on i njegov kolega došli kako bi pružili podršku i srpskom i albanskom narodu.

- OGLAS -

“Srbija ide naprijed, to cjenimo, i to želimo da ohrabrimo. Dobri odnosi Srbije i Kosova moraju da postoje, kako bi obe nacije išle naprijed” – rekao je Džonson.

Naveo je da žele da podrže dijalog, i da nema riješenja da nešto negdje ne bude dato, a negdje oduzeto.

- Advertisement -

“SAD prijatelj srpskog naroda, i želimo da učinimo sve što možemo da podržimo dijalog i oba naroda u njihovim pregovorima, u kojima se mora nešto dati i nešto dobiti. Vjerovatno neće svi biti jednako zadovoljni, ali kad dogovor bude postignut, potencijal i benefit obe nacije biće mnogo bolji” – rekao je Džonson.

Senator Marfi je takođe ponovio podršku Srbiji, rekavši da je bilo riječi i o investicijama, ali i o saradnji na polju bezbjednosti. Naveo je i da je za riješenje kosovskog pitanja potreban veliki kompromis i da ono može biti riješeno samo uz žrtvovanje obe strane.

On je kazao i da očekuje da će nakon parlamentarnih izbora na KiM, Albanci učiniti korake kako bi dijalog biti nastavljen.

“SAD su uz Srbiju i žele jače partnerstvo sa njom – rekao je Marfi, istakavši da se nada da će u tom smislu utjecati i na predsjednika SAD Donalda Trampa ali i “na naše kolege da dođu u Srbiju i uvjere se u napredak”.

Kazao je i da su i demokrate i rekupbikanci u američkom Kongresu uz Srbiju, i da žele partnersvo sa njom.

 “Najbolji način da unaprijedimo naše ekonomsko partnerstvo je da budemo sigurni da ćemo nastaviti put Srbije ka EU, a glavno sredstvo za to je dijalog – rekao je Marfi.

“Nije riječ o pritiscima…”

Na pitanje o pritiscima iz SAD, senator Džonson je rekao da nije riječ o pritiscima, već o podršci.

Podržaćemo ono što se obe strane budu dogovorile – naveo je on.

Vučić se nadovezao na to, rekavši da bez kompromisa Srbija neće priznati nezavisnost Kosova.

Onaj ko misli da nam treba neprijateljski odnos sa Amerikom, nađite mi tog genija koji će na to pristati, ali ja neću. Naše je da izvučemo najviše što možemo – istakao je Vučić.

Kako je kazao, “želimo kompromisan dogovor, ali to riješenje ne može da bude ispunjenje ciljeva jedne strane, a da srpska strana ne dobije ništa”.
 
 To bi trebalo da bude dogovor u kojem bi i jedna i druga strana podjednako izgubile, da bi obe strane pojednako dobile. To je jedini način kako dogovor može da se postigne – istakao je Vučić.
 
 
Saradnja na raznim poljima

Govoreći o odnosima Srbije i SAD, on je kazao da je interes Srbije intenzivirati politički dijalog na visokom nivou, i da je potrebno da odnosi dvije zemlje budu partnerski, kao i da je su u posljednje vrijeme odnosi u mnogim oblastima značajno unaprijeđeni, “mada ima još prostora za njihovo poboljšavanje”.

Prenio je i da se senatorima zahvalio na podršci Srbiji u ostvarivanju punopravnog članstva u EU.

 Imali smo određene teme, o konkretnoj saradnji, i verujemo da će tu biti otvaranja nekih novih poglavlja i tema – rekao je Vučić.

On je ukazao da dobru vojno-ekonomsku i civilnu saradnju, posebno sa Ohajom, dodajući da ta saradnja može da bude još bolja. Prenio je i da su senatori ukazali da su zadovoljni ekonomijom u Srbiji, ali i da bi željeli da se određene oblasti u vladavini prava izmene na bolje.

Takođe, najavio je i da će biti obilježena 75. godišnjica operacije Halijard.

Sastanku u zgradi Predsjedništva prisustvovali su i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot.

 

Prije dolaska u Beograd, Marfi i Džonson posjetili su Prištinu, gdje su se, prema pisanju tamošnjih medija, založili da se odblokira dijalog Beograda i Prištine, i ocjenili da je dijalog ključan za budućnost cijelog Zapadnog Balkana.

Takodje, iz Prištine su poručili da dogovor s Beogradom podrazumeva riješavanje “teških pitanja”, i da je za to potrebno žrtvovanje i naporan rad.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA