Povrće, tunjevina i sir odličan su izbor za posljednje dane ljeta. Sezona tikvica primiče se kraju, zato iskoristite posljednje dane ljeta i napravite zdravo jelo prema receptu poznatog kuvara Nigela Slatera.
Sastojci:
-700 g manjih tikvica
-2 i ½ kašičice soli
-1 kašika maslinovog ulja
-1 luk
-1 i ½ kašičica svježih listova majčine dušice, nasjeckanih
-¼ kašičice čilija u prahu
-2 konzerve tunjevine u maslinovom ulju
-1 ½ šoljice (130 g) narendanog sira po izboru
-biber
Priprema:
Tikvice narežite po dužini ili na kockice (ukoliko su veće). Prebacite ih u cjediljku, posolite i ostavite 1-2 sata kako bi ispustile vodu.
U većem tiganju zagrijte maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani luk, majčinu dušicu, biber, čili i pola kašičice soli. Pirjajte otprilike tri minuta, a zatim maknite s vatre i stavite sa strane. Pekaru zagrijte na 230º C. Tikvice posušite papirnim ubrusom, prebacite na pleh za pečenje i prelijte s malo maslinovog ulja (pleh možete prethodno obložiti masnim papirom). Ravnomjerno ih rasporedite i pecite dok ne omekšaju, otprilike 15 minuta.
Tikvice izvadite iz rerne i u jednom sloju rasporedite na manji pleh za pečenje pa dodajte pirjani luk sa začinima. Tunjevinu ocijedite i ravnomjerno rasporedite preko sloja s lukom, a zatim pospite narendanim sirom. Pecite dok se sir ne rastopi 10- 15 minuta. Servirajte toplo.