17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Jemen suočen s najvećom humanitarnom krizom u posljednjih 100 godina

Nakon što su pobunjeni Huti tokom 2014. godine preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Sanom, a potom to pokušali učiniti i na nivou cijele zemlje, Jemen je postao poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014.  godine eskalirala u građanski rat.  Cijenu tog rata u najvećoj mjeri platili su civili,  posebno djeca, piše Anadolu Agency (AA).

Uslijed građanskog rata,  hiljade stanovnika Jemena poginulo je,  na desetine hiljada je povrijeđeno, a milioni stanovnika su suočeni s glađu.

Glavni grad Sana zauzet je u saradnji pobunjenika predvođenih šiitskim pokretom Huti i Kongresa kojeg vodi svrgnuti predsjednik Ali Abdullah Salih,  nakon čega je u martu 2015. godine formirana Arapska koalicija od 10 zemalja koju predvodi Saudijska Arabija.

- OGLAS -

Ova koalicija formirana je na poziv legitimnog predsjednika Jemena Abdurrabua Mansoura Hadija. Iako je jemenski predsjednik obećao da će pobunjenička strana biti brzo pobijeđena,  to se nije desilo, a područje zahvaćeno ratom se dodatno proširilo.

Takva situacija u Jemenu dodatno je otežala napore Ujedinjenih nacija (UN) da se između zaraćenih strana u zemlji dođe do dogovora. Sve strane su na neki način onemogućile dostavljanje humanitarne pomoći civilima.

- Advertisement -

Prema podacima u UN-a, stanovnici Jemena danas su suočeni s najvećom humanitarnom krizom u svijetu,  a izvještaji pokazuju da je u zemlji od početka građanskog rata poginulo ili ranjeno više od 15.000 civila.

Prema izjavama UN-ovih zvaničnika iz Fonda za djecu (UNICEF), u Jemenu svakih 10 minuta umire jedno dijete zbog bolesti od kojih se mogu zaštiti.  Među djecom je zastupljena i neuhranjenost.

Zdravstveni sektor u Jemenu je,  zbog rata, u potpunosti urušen,  zbog čega je znatno otežana borba protiv kolere,  difterije i drugih bolesti.

Navedeno je kako je ova zemlja suočena s najvećom humanitarnom krizom u posljednjih 100 godina. U državi s 29 miliona stanovnika,  22,2 miliona ljudi živi od humanitarne pomoći.

“U slučaju da se situacija u Jemenu ne promijeni, u narednim mjesecima bi oko 14 miliona civila zbog nedostatka hrane moglo biti suočeno s opasnošću smrti od gladi”,  istakao je glasnogovornik Ureda za koordinaciju humanitarne pomoći (OCHA) Jens Laerke.

Organizacija Doktori bez granica i druge zdravstvene organizacije navode kako je početkom 2017. godine zabilježen prvi slučaj zaraze kolerom,  a od tada do danas zabilježen je 1,1 milion slučajeva zaraze,  od čega je 2.300 bilo sa smrtnim ishodom.

Jedan od velikih problema u Jemenu je i pad vrijednosti jemenskog rijala u odnosu na dolar,  zbog čega je postalo značajno teško na tržištu pronaći i već ograničene količine hrane.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA