17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Evropska komisija i dalje podržava nastavak pristupnih pregovora s Turskom

Evropska unija i dalje podržava nastavak pristupnih pregovora s Republikom Turskom, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik Evropske komisije Margaritis Schinas kazao je danas da stavove Evropske komisije može iznositi isključivo šef te institucije Jean-Claude Juncker.

Njegov komentar odnosio se na nedavnu izjavu evropskog komesara za proširenje Johannesa Hahna koji je kazao da bi pristupne pregovore o članstvu Turske u Evropskoj uniji trebalo okončati.

- OGLAS -

“Zvanični stav Evropske komisije je u pravcu nastavka pristupnih pregovora s Turskom“, kazao je Schinas na upit novinara AA.

On je kazao da su predsjednik Evropske komisije Juncker i predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk na samitu lidera EU i Turske u bugarskoj Varni istakli važnost provedbe reformi i izgradnje dobrosusjedskih odnosa.

- Advertisement -

Dodao je da se to odnosi i na Tursku s kojom EU svakako treba zadržati kanale komunikacije i nastaviti pregovore.

Resorni komesar Evropske unije Hahn je proteklog vikenda za njemački list “Die Welt“ kazao kako bi Brisel trebao okončati pregovore s Turskom i potražiti nove puteve odnosa i saradnje s tom zemljom.

On je kazao da Turska u skoroj budućnosti neće moći postati članica EU-a i da dugotrajni pristupni pregovori samo blokiraju uspostavu realnog i strateškog partnerstva između Brisela i Ankare.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA