21 C
Sarajevo
07.05.2024

Vinili bi mogli da nadmaše CD-ove

Prodaja vinilnih ploča u stalnom je porastu posljednjih godina, dok broj prodatih CD-ova rapidno pada.

Prošlogodišnji polugodišnji izvještaj iz Recording Industry Association of America (RIAA) donio je podatke da prodaja CD-ova pada tri puta brže nego što prodaja vinila raste, a izvještaj iz februara da na vinil otpada trećina prihoda od svih fizičkih izdanja.

Ovaj trend nastavlja se i u ovogodišnjem izvještaju pomenute asocijacije sa polovine godine koje je objavljeno u nedjelju. Zarada od vinila u prvoj polovini 2019. iznosi 224,1 milion dolara (od prodatih 8,6 miliona primjeraka), što je vrlo blizu iznosu od 247,9 miliona dolara koliko iznosi zarada od prodatih CD-ova (na 18,6 miliona prodatih primjeraka). Zarada od prodaje vinila porasla je za 12,8 odsto u drugoj polovini 2018. i 12.9 odsto tokom prvih šest mjeseci 2019, dok je zarada od CD-ova ostala gotovo nepromijenjena.

- OGLAS -

Ako se ovi trendovi nastave, ploče će uskoro donositi veću zaradu od CD-ova.

I pored porasta prodaje vinila, muzika se ne konzumira najviše putem fizičkih izdanja. Industrijom još uvijek dominira striming, budući da prodaja ploča predstavlja tek četiri odsto od ukupne zarade u ovoj godini, dok pretplate na striming servise iznose oko dvije trećine, odnosno 62 odsto zarade u muzičkoj industriji.

- Advertisement -

Povratak vinila posebno je išao na ruku rok klasicima, pa su tako profitirala slavna imena kao što su The Beatles koji su prodali više od 300 hiljada ploča prošle godine, a Pink Floyd, Dejvid Bouvi, Fleetwood Mac, Led Zeppelin, Džimi Hendriks i grupa Queen se svi mogu pohvaliti sa preko 100 hilajda prodatih primjeraka.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA