10 C
Sarajevo
30.09.2024

Amfilohije: Ne slažem se sa dodjelom ordena Vučiću

Amfilohije je za Radio Goraždevac kazao da je crkva ne samo “srbijanska, već da je ona žiža sveukupnog srpskog naroda u svijetu” i da prema tome “Sabor kao takav ne može da se partijski orijentiše”.

“Što se mene lično tiče, a vjerujem i jedan dobar dio naših arhijereja nije time zadovoljan, nije bila ovo prilika za tako nešto. Ovdje je prisutno bilo i ostalo ono što objedinjuje i sjedinjuje i Crkvu i narod. Gospodin Vučić je predsjednik, naravno privremeni, kao i svi predsjednici Srbije i to je za poštovanje za one koji su ga izabrali, ali on nije predsjednik Srpskog naroda u svijetu”, kazao je Amfilohije prilikom posjete Pećkoj Patrijaršiji povodom obilježavanje osam vjekova autokefalnosti SPC-a.

Mitropolit je potvrdio da je jedan dobar dio arhiepiskopa zatražio da zasjeda vanredni sabor Srpske pravoslavne crkve.

- OGLAS -

“Jedan dobar dio episkopa je predložio da u sklopu sa ovim osamstogodišnjim, bude i jedan jesenji sabor koji bi bio posvećen prosvjeti. E sada, od tada do danas ima još puno životnih tema, koje su upravo za sabor i jedan broj episkopa je upravo i predložio”, rekao je Amfilohije za Radio Goraždevac.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA