21 C
Sarajevo
07.05.2024

U Općoj bolnici akcija besplatnog pregleda pacijenata

Zainteresirani građani moći će izmjeriti visinu šećera u krvi i jednostavnim i bezbolnim testom izmjeriti funkciju pluća (spirometrija). Tim pregledom može se utvrditi boluju li od HOPB-a, čak i prije nego se simptomi razviju, navode iz Opće bolnice.

Osoblje Odjeljenja za internu medicinu Opće bolnice vršit će preglede pacijenata, davati korisne savjete i preporuke za prevenciju i liječenje dijabetesa i HOPB-a na III spratu upravne zgrade-Odsjek pulmologije.

Iz Opće bolnice pozivaju stanovništvo da se odazovu akciji i kontroliraju zdravlje.

- OGLAS -

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u svijetu je oko 180 miliona ljudi oboljelo od šećerne bolesti (dijabetesa). Ako se ne poduzmu značajni koraci, prvenstveno u prevenciji potom i liječenju te sprečavanju komplikacija dijabetesa, procjenjuje se da će se taj broj udvostručiti do 2030. godine.

Šećerna bolest predstavlja jedan od faktora rizika za razvoj niza bolesti cirkulatornog sistema, a zbog niza komplikacija kao što su sljepilo, amputacija ekstremiteta, srčani infarkt, moždani udar značajno smanjuje kvalitetu života oboljelih.

- Advertisement -

Svjetski dan dijabetesa obilježava se svake godine 14. novembra.

Svjetski dan hronične opstruktivne bolesti pluća obilježava se svake treće srijede u novembru, u cilju podsjećanja na bolest od koje pati 10 posto odraslog stanovništva. Cilj je podsjetiti na upozoravajuće činjenice da je HOPB najbrže rastući uzrok smrtnosti u razvijenom svijetu te da usmrćuje milione ljudi, više od raka pluća i dojke zajedno.

Pod povećanim rizikom su stariji od 40 godina, osobe izložene duhanskom i ostalim vrstama dima, prašini, štetnim plinovima te osobe sa simptomima hroničnog, ponavljajućeg kašlja, sluzavog iskašljaja i nedostatka zraka.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA