5.5 C
Sarajevo
30.09.2024

Vandalizam na djelu u Beogradu: Oskrnavljena spomen-ploča ubijenom turskom ambasadoru

Spomen-ploča ubijenom turskom ambasadoru u nekadašnjoj SFRJ Galipu Balkaru, koja je nedavno postavljena i otkrivena na uglu Resavske ulice i Bulevara kralja Aleksandra u Beogradu, demolirana je od strane vandala koji su je tokom noći prekrečili zelenom farbom!

Ploča je postavljena na mjestu gdje je 9. marta 1983. godine ubijen turski ambasador. Na njoj se nalazi lik preminulog ambasadora, ali i riječi: “U znak sjećanja na njegovu ekselenciju Galipa Balkara, ambasadora Republike Turske u Beogradu, ubijenog u terorističkom napadu na ovom mjestu 9. marta 1983. godine i na studenta Željka Milivojevića, koji je poginuo hrabro se suprotstavljajući teroristima”.

Ubistvo turskog ambasadora u Beogradu Galipa Balkara bio je prvi i jedini slučaj međunarodnog terorizma u Beogradu i bivšoj SFRJ. Dvojica jermenskih atentatora, Haručion Krikor Levonijan (23) i Rafi Aleksander el Bekijan (21), bili su pripadnici “Izvršitelja pravde za jermenski genocid”. Oni su sačekali tog dana u 11 časova kod semafora na uglu tadašnje Ulice generala Ždanova i Bulevara revolucije, “mercedes” turske ambasade.

- OGLAS -

Levonijan je ispalio tri hica u ambasadora, a El Bekijan je samo jednim zrnom pogodio vozača Nedžata Kaju. Atentatori su krenuli da bježe, a za njima su potrčali građani, prenosi Blic. 

Levonijana je pokušao da zadrži pukovnik u penziji Slobodan Brajović, međutim atentator se otrgao i ispalio dva hica u Brajovića, od kojih ga je jedan pogodio, dok je drugi metak pogodio prolaznicu Zoricu Zolotić. Za El Bekijanom su potrčala trojica prolaznika – student Željko Milivojević, Borislav Jovanović i Srećko Bugarski. U jednom trenutku, El Bekijan se okrenuo i u Pionirskom parku sa tri hica ubio studenta Milivojevića.

- Advertisement -

Ambasador Balkar umro je u bolnici, dva dana poslije atentata, 11. marta.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA