25 C
Sarajevo
30.04.2024

Đokić: Rusi se ne povlače iz naftne industrije RS-a

Đokić je, odgovarajući na pitanja poslanika na današnjoj sjednici Narodne skupštine RS-a, rekao da je prilikom njegovog nedavnog boravka u Moskvi na energetskom samitu, dobio uvjeravanje ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka da predstavnici ruskog “Zarubežnjefta“ nemaju namjeru da se povlače iz RS te da je to potvrđeno i tokom razgovora s člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i premijerom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim.

-Za nas je jako značajno da imamo takav jasan stav. Ne možemo uticati na način kako će oni poslovati, u kom će kapacitetu i kako aktivirati sva postrojenja i kapacitete kojima raspolažu ovdje – rekao je resorni ministar.

Ostalo je, kaže, otvoreno pitanje zašto se dogodila havarija u dijeli postrojenja u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu.

- OGLAS -

-Još uvijek se čekaju rezultati istrage kako bi oni poslije toga mogli donositi odluke i odlučiti na koji način će dalje poslovati – naglasio je Đokić.

Remont u brodskoj Rafineriji još traje i Đokić ne zna kada će biti okončan.

-Oni su ranije najavili da bi eventulano taj remont mogao biti završen polovinom naredne godine i da bi Rafinerija mogla biti pogonski spremna. Ali, to ne znači da tako mora biti – ustvrdio je on.

Đokić je najavio i razgovore predstavnika vlasti i ruske “Optima grupe“, pod čijim okriljem posluje privatizovana naftna industrija RS, u čijem sastavu su rafinerije nafte i ulja u Bosanskom brodu i Modriči te lanac benzinskih pumpi “Nestro petrol“.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA