17.7 C
Sarajevo
20.09.2024

Razbijanje koda najpoznatijeg crteža Leonarda da Vinčija

Za kustose grandiozne izložbe Leonarda da Vinčija koja je jučer otvorena u Parizu, posljednjih nedelju dana bili su pakao. Ukupno 140 djela čuvenog umjetnika je sakupljeno u Luvru da bi se obilježilo 500 godina od njegove smrti.

Da Vinči je simbol renesansnog genija. Do trenutka smrti u 67. godini postao je stručnjak u brojnim oblastima – slikartsvu, crtanju, vajanju, arhitekturi, inženjerstvu, nauci, muzici, matematici, književnosti, anatomiji, astronomiji, botanici, paleontlogiji, kartografiji. Djelo koje će ovih dana biti u centru pažnje je crtež “Vitruvijanski čovjek”. Osjetljivo remek djelo staro 530 godina je transportovano od Venecije, preko Alpa do Pariza, u zapečaćenoj staklenoj kutiji koja je morala da ima posebnu temperaturu, uz pratnju naoružanih čuvara.

Leonardu su kao inspiracija poslužili Vitruvijevi zapisi. On je bio prvi veliki rimski arhitekta. Crtež, koji se zove i Proporcije čovjeka i Zakon proporcija prikazuje idealno ljudsko tijelo koje je predstavio Vitruvije u drugoj knizi “O arhitekturi”. Njegov stav je bio da su proporcije ljudskog tijela imale najveći uticaj na klasičnu arhitekturu, a idealno ljudsko tijelo ima specifične proporcije.

/

Da Vinčiju je izazov bio da to i nacrta, da prikaže idealne proporcije i kako su one u harmoniji sa univerzalnim principima jer ljudsko tijelo staje i u kvadrat i u krug.

- OGLAS -

– Smatralo se da crtež predstavlja jedinstvo kosmosa i koncepta čovjeka kao mjerilo svih stvari – rekao je profesor Martin Kemp koji je pisao biografiju da Vinčija.

Pupak je postavio kao centralnu tačku tijela oko kog je opisan krug dok su ruke podignute. Međutim, u kvadratu centar je na preponama.

- Advertisement -

– Ljudsko tijelo je prirodno tako oblikovano da lice, od brade do vrha čela i najnižeg korena kose, predstavlja deseti dio cijele visine – pisao je da Vinči kog je jako zanimala ljudska anatomija. On je secirao 30 ljudskih leševa da bi bolje razumio ljudsko tijelo i da bi to primijenio na svoja remek djela.

Vitruvijanski čovjek nije samo odličan primjer umjetnikovog talenta i fenomenalnog prikaza čovjeka. Ovaj crtež ukazuje i na sklad čovjekovog mjesta u univerzumu, primjer je njegove prirodne simetrije i prikazuje kakva je veza svih nas sa naukom i matematikom.

Ovaj crtež je neprocjenjiv jer ga Galerija Akademije u Veneciji koja je vlasnik, nikada neće prodati. Izvori iz Italije tvrde da je osiguran na milijardu eura. Izložba djela Leonarda da Vinčija u Luvru će trajati do 24. februara 2020. 

 Noizz.rs

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA